Mercimek çorbası hiç şüphesiz Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Hele ki lokanta usulü mercimek çorbası olunca her yiyen bir tabak daha istiyor. Hal böyle olunca lokanta usulü mercimek çorbasının püf noktaları yaz kış demeden araştırılıyor.

Sır gibi saklanan lokanta usulü mercimek çorbasını evde yapmak için gerekenler nelerdir? Tüm merak edilenleri adım adım açıkladık!

Lokanta Usulu Mercimek Corbasi Puf Noktalari 3

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Püf Noktaları Nelerdir?

En sevilen başlangıçlardan biri olan mercimek çorbası lokanta usulü yapımıyla da gönüllerde taht kuruyor. Damakları şenlendiren lokanta usulü mercimek çorbasının yapılışı çok merak ediliyor.

Evde yalnızca birkaç değişiklikle lokanta usulü mercimek çorbası yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Lokanta usulü mercimek çorbasının püf noktalarını paylaşıyoruz!

Lokanta usulü mercimek çorbası püf noktaları şu şekilde:

  • Mercimekleri yıkayıp ovalayın.
  • Tereyağında un kavurun.
  • Et veya tavuk suyu ekleyin.
  • Baharat kullanın.
  • Soğan ve sarımsak kavurun.
  • Bir tutam karbonat atın.
  • Blender’dan geçirin.
  • Üzerine tereyağı gezdirin.

Lokanta Usulu Mercimek Corbasi Puf Noktalari 4

Mercimekleri Yıkayıp Ovalayın

Mercimek çorbasının yapılışına geçmeden önce kullanacağınız kırmızı mercimekleri iyice yıkamalısınız. Mercimekleri ovalayarak temizlediğinizde köpürmesi önlenecektir.

Tereyağında Un Kavurun

Tam kıvamında bir lokanta usulü mercimek çorbası elde etmek için un kavurmak önemlidir. Tereyağında kavurduğunuz unu çorbaya ekleyerek kıvamı artırabilirsiniz.

Et veya Tavuk Suyu Ekleyin

Daha lezzetli bir lokanta usulü mercimek çorbası için sade su yerine et suyu, tavuk suyu ya da kemik suyu kullanabilirsiniz. Böylelikle mercimek çorbasını tam bir şifa deposu haline getirebilirsiniz.

İncir ağacının altında uyumak, bakın nelere yol açıyormuş İncir ağacının altında uyumak, bakın nelere yol açıyormuş

Baharat Kullanın

Lokanta usulü mercimek çorbasına nane, karabiber veya pul biber ilave edebilirsiniz. Baharatlarla mercimek çorbasının tadını zenginleştirebilirsiniz. Fazla baharat kullanımından kaçınmakta fayda var.

Soğan ve Sarımsak Kavurun

Lokanta usulü mercimek çorbasının olmazsa olmazlarından biri de soğan ve sarımsaktır. Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları mutlaka kısık ateşte kavurun.

Blender’dan Geçirin

Lokanta usulü mercimek çorbasının püf noktaları arasında en önemlisi pürüzsüz bir kıvam elde etmektir. Çorbanın topaklanmasına engel olmak için mutlaka blender’dan geçirmelisiniz.

Bir Tutam Karbonat Atın

Lokanta usulü mercimek çorbasını tüm püf noktaları uygulayarak pişirdiniz ancak çorba taşıyor mu? O halde ocağı kapatın ve çorbaya bir tutam karbonat ilave edin. İşte bu kadar basit!

Üzerine Tereyağı Gezdirin

Lokanta usulü kırmızı mercimek çorbanızı servis ederken üzerine kızgın tereyağı gezdirin. Dilerseniz pul biber veya salça kavurabilirsiniz.

Lokanta Usulu Mercimek Corbasi Puf Noktalari 5

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Lokanta usulü mercimek çorbası püf noktaları hakkında çok sayıda öneri bulunuyor. Kimi doğru kimi yanlış olan bu önerileri açıklığa kavuşturuyoruz!

İşte lokanta usulü mercimek çorbası hakkında doğru bilinen yanlışlar:

  • Lokanta usulü mercimek çorbasına bulyon eklenmemesi gerektiği söylenir. Ancak et, tavuk veya kemik suyu olmadığı durumlarda bulyon kullanılması da uygundur.
  • Lokanta usulü mercimek çorbasında yalnızca kırmızı mercimek kullanılmaz. Patates veya havuç gibi sebzeler ekleyerek çorbanın kıvamı artırılabilir.
  • Lokanta usulü mercimek çorbasına tarifinde nane veya pul biberden başka baharatlar da eklenebilir. Örneğin; zerdeçal ilave ederek altın rengi bir çorba elde etmek mümkündür.

Lokanta Usulu Mercimek Corbasi Puf Noktalari 6

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

Geldik en önemli soruya: lokanta usulü mercimek çorbası nasıl yapılır?

Lokanta usulü mercimek çorbası tarifi şu şekilde:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı et, tavuk veya kemik suyu
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Tereyağı
  • 1 adet orta boy havuç ve patates (isteğe bağlı olarak)

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Yapılışı:

  • Mercimekleri iyice yıkayın ve süzün. Ardından mercimekleri suda haşlanmaya bırakın. Çorbanın fazla sulu olmaması için su miktarını iyi ayarlamayı unutmayın.
  • Doğranmış soğan ve sarımsakları tereyağında kavurun. Üzerine un ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Haşlanan mercimekleri tencereye alın. Üzerine et, tavuk ya da kemik suyu ilave edin.
  • Lokanta usulü mercimek çorbası pişerken ara ara kontrol edip karıştırın.
  • 15-20 dakika kadar pişen mercimek çorbasını blender’dan geçirin.
  • Üzerine tereyağı gezdirerek servis edin.

Lokanta usulü mercimek çorbanızın kıvamına göre püf noktalarını uygulayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Muhabir: Ömer ARAZ