Kurban etinin yemeden önce 1-2 gün dinlendirilmesini gerektiğini vurgulayan Ceyhan, “Yeni kesilmiş et, midede şişkinlik ve hazımsızlığa yol açar. Bu anlamda etin dinlendirilmesi gerekiyor. Kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Çünkü doymuş yağ içeren hayvansal yağlar, kalp damar hastalıklarına neden olur.  Etler hazırlanırken, görünen yağ temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde kullanıma uygun parçalar halinde hazırlanmalıdır. Soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman pişireceğiniz kadarı çıkarılıp, ayrıca yağ eklenmeden hazırlanmalıdır. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde, mangalı ete çok yaklaştırmadan 10- 15 cm uzak olacak şekilde pişirilmeli, et yanmamalıdır. Etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır” dedi.  

“SEBZE VE MEYVE TÜKETİN”

Kurban Bayramı’nda vatandaşlara meyve ve sebze tüketmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Ceyhan, “Bayram boyunca özellikle sebze ve meyve tüketimini azaltılmamalı. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edilmeli. Çay, kahve ve asitli içeceklerin fazlasından uzak durulmalı. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edilmeli. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1–2 şişe doğal maden suyu da içebilir. Ana öğünlerde tabağın yarısı salata ve sebze yemekleri ile doldurulmalı. Diğer yarısı ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alınabilir. Şekerlemelerden ve çikolatalardan olabildiğince uzak durmaya çalışılmalı. Ağır hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmeli. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterilmeli” diye konuştu.
Muhabir: Yazar Silinmiş