Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi, bu ayki toplantısının üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde düzenlenen toplantıyı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz yönetti. Gündeminde 37 maddenin yer aldığı toplantıda Aydın İmar Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin sermaye artırımı da görüşüldü.


“SERMAYEYİ YENİDEN TÜKETECEK”


Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Arı, söz konusu şirketin 2014 yılında 40 milyon lira sermayeyle kurulduğunu, ana faaliyet konusunun toplu taşıma hizmetleri olduğunu söyledi. Şirketin kurulduğu günden beri zarar ettiğini, bu zararların tamamının toplu taşıma hizmetlerinden kaynaklanmadığını belirten Arı, "2016 yılında şirket kendiliğinden fesih olma, sona erme riski ile karşı karşıyayken bir sermaye artırımı talebi önümüze geldi. Biz o gün onay verdik. 40 milyon liralık sermayesini, 100 milyon liraya çıkardık. Ama gördük ki aradan geçen 4-5 yılın sonunda şirketin zararı devam etti. Sermaye artırımı talebi ile yeniden önümüzde. Biz yine sermayeyi arttırırsak, birkaç yıl sonra şirket bu sermayeyi de yeniden tüketecek” dedi.
Şirketin fesih edilmesi gibi bir talepleri olmadığının altını çizen Arı, sermaye artırımı yerine mevcut sermayenin kalanı ile yetinilmesinin uygun olacağını düşündüklerini ve sermaye artırımı talebine karşı olduklarını söyledi.
Millet İttifakı Meclis Üyesi Adnan Bosnalı, toplu taşıma hizmetinde akaryakıt ve personel ücretinin büyük bir girdi olduğunu söyledi. Akaryakıt fiyatı ve personel maaşı artışına rağmen şirketin zarar etmemesinin mümkün olmadığını dile getiren Bosnalı, belediye bürokratlarına “Toplu taşımada ücretsiz taşımanın oranı ne kadar?” diye sordu.

“ALDIĞIMIZ BİR LİRALIK DESTEK YOK”


Araya giren AK Parti’li Arı da, Bosnalı’nın sorusunu “ Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar A.Ş.’nin hiçbir kaynak, kişi ya da kurumdan bedelini almadan, ücretsiz taşıdığı bir yolcu kitlesi var mıdır?” şeklinde düzelterek yanıtlanmasını istedi. Soruya cevap veren Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertuğrul Yamen, “Ücretsiz taşıma oranı yüzde 50’nin üzerinde. Bizim herhangi bir kamu kurumundan bu ücretsiz taşımaya yönelik süspansiyon mahiyetinde aldığımız dün de bugün de herhangi bir liralık destek yok. Hiçbir zaman da olmadı” dedi. Arı’nın “65 yaş üstü için” demesi üzerine Yamen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Defalarca açıkladık ama ikna edemiyoruz, bu parayı bizim hesabımıza kooperatiflerin hesabına geçirmek üzere devlet gönderiyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi veya Büyükşehir’in şirketi olan İmar A.Ş.’ye aktarılmıyor, yatmıyor.”

“SİYASETİ OLMAZ”


Başkan Vekili Evrim Karakoz da, İmar A.Ş.’nin Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ilde toplu taşıma hizmetini yürüten şirketi olduğunu hatırlatarak, “Benzine, mazota yüzde 220 zam geldi. Bu zararın nedeni olarak keşke bunu da ifade etseydiniz de en azından kamuoyu aydınlanmış olurdu” dedi.
Ankara’da EGO’nun 2018 yılına kadar 1 milyar 387 milyon lira, İstanbul’da İETT’nin 2017 yılına kadar 1 milyar 279 milyon lira zarar ettiğini dile getiren Karakoz, “ Türkiye’de ufak olsun, büyük olsun, büyükşehir belediyesi olsun, il belediyesi olsun, ulaşım hizmeti yürüten şirketler maalesef zarardalar. Büyükşehir Belediyesi’nde ulaşım hizmetinden dolayı oluşan zararın siyaseti olmaz” diye konuştu. Konuşmaların ardından, şirketin sermayesinin 100 milyon liradan 185 milyon liraya çıkarılması oy çokluğu ile kabul edildi. Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP’nin meclis grupları, oylamada 'hayır' oyu kullanmayı tercih etti.

“YOLA DA HAYIR DEMİŞ OLDUNUZ”


Toplantıda ayrıca Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarında kullanılmak üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayıyla 255 milyon TL iç borçlanma yapılması ele alındı. Oylamada sadece AK Parti grubu hayır oyu kullanırken borçlanma yapılmasına oy çokluğu ile karar verildi. Oylama sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Karakoz, borçlanmanın yol kaynaklı olduğunu ifade ederek, “Borçlanma talebimizin nedeni, uzun vadede yapacağımız yollarla alakalı ki bunun içerisinde yeni yapılan Şehir Hastanesi’nin yolu da var. Dolayısı ile bir anlamda yola da hayır demiş oldunuz” şeklinde konuştu. Çine Tepecik Höyüğü kazı çalışmalarına 20 bin lira destek olunmasına karar verilmesinin ardından toplantı sona erdi.