KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES ve BES üyelerinin katıldığı basın açıklamasında ilk konuşan Eğitim-Sen Didim Temsilcisi Belkıs Kahraman, süreçle ilgili şunları kaydetti: “15 Temmuz’da FETÖ tarafından yapılmak istenilen hain darbe girişiminin ardından başlayan OHAL süreci sivil darbeye dönüştürülmüş, Didim de bundan nasibini almıştı. Didim'de 2015 yılında sendikal eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında OHAL fırsatçılığıyla dava açılan ve bu nedenle açığa alınan, ihraç edilen Eğitim Sen'li öğretmenler hakkında mahkeme beraat kararı verdi. Eğitim Sen üyeleri Dursun Keleş, Turgay Elçi, Mehmet Sarıtaş, Gökhan Gök, Barış Bozkır, Mustafa Dağlı ve Orhan Görü hakkında Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Didim'de KESK ve Eğitim Sen'in gerçekleştirdiği eylemlere katıldıkları için 'terör örgütü propagandası' suçlamalarından iddianame hazırlanmıştı.”

“SUÇ UNSURU TAŞIYAN EYLEMLER: PANKART YAZILARI”


Kahraman, “Savcılık, üyelerimizin 2015 yılında katıldıkları eylemde taşıdıkları, 'Savaşa ve baskı politikalarına hayır, savaşa karşı barışı savunacağız, birlikte yaşam, özgür ortak geleceğimize sahip çıkıyoruz' yazılı pankartları suç unsuru saydı. Eylem nedeniyle Aydın 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan üyelerimiz hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, açıkladığı gerekçeli kararında KESK'in bu eylemlerini ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı kapsamında değerlendirmişti” ifadelerini kullandı.

“GÖREVE DÖNMELERİ BEKLENİYOR”


Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haklarında dava açıldığı gerekçesiyle Eğitim Sen Didim üyeleri Turgay Elçi, Dursun Keleş, Mehmet Sarıtaş, Gökhan Gök çeşitli tarihlerde ihraç edilmişti. Orhan Görü ve Mustafa Dağlı ise bu dava nedeniyle açığa alınarak haklarında idari soruşturmalar başlatıldıktan sonra görevlerine iade edilmişlerdi. İlk KHK ile ihraç edilen üyemiz Özcan Arslan 3 yıl aradan sonra Eylül 2019’da, Gökhan Gök de Şubat 2021’de görevine iade edilmişti. Diğer taraftan ihraç edilen bir diğer üyemiz Barış Bozkır 2018’de beraat etmiş olmasına rağmen “Kurum kararı” gerekçe gösterilerek göreve iade talebi reddedilmiştir. Şimdi de, üyelerimizin beraat kararları ibraz edildikten sonra muhtemelen haklarında artık işlem tesis edilemeyecek olduğundan, ihraç kararlarının kaldırılarak görevlerine iade edilmelerini bekliyoruz.”
Haklarında verilen kararla ilgili konuşan Eğitim Sen eski Temsilcisi Turgay Elçi ise, “15 Temmuz darbe girişimini Allah’ın bir lütfu olarak gören AKP iktidarı 20 Temmuz OHAL ilan edip toplumun muhalif olan tüm kesimlerine yönelik bakı ve sindirme politikalarıyla toplumu baskı altına almaya çalışmıştır. Didim de bundan nasibini almıştır. Eğitim Sen'den Turgay Elçi, Barış Bozkır ve Özcan Arslan; SES'ten Bülent Akın; BES'ten Çetin Kaya KHK ile haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilmişlerdi. Bizlerin haksız, hukuksuz sorgusuz, sualsiz bir şekilde 26 Ekim 2016 tarihinde açığa alınma ve hemen ertesi gün gözaltına alınmamıza daha sonra da meslekten ihraç edilmemize gerekçe gösterilen ve tamamı sendikal eylemler olan dava dün itibariyle Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde nihai olarak beraatla sonuçlanmıştır. Turgay Elçi'nin göreve iade için OHAL Komisyonuna başvurusu reddedilmiş, Dursun Keleş ve Mehmet Sarıtaş'ın ise işe başvurusu Danıştay aşamasındadır. Görüldüğü üzere ayni dosya aynı sendikal eylemlilikler ancak farklı uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bu da Türkiye'de hukukun ne durumda olduğu, AKP iktidarının hukuk üzerindeki baskısını bir kez daha gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer vererek, kendilerine destek olan herkese ve avukatlara teşekkür etti.