Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, bu ayki toplantısını Germencik’te gerçekleştirdi. Germencik Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde belediye konferans salonunda düzenlenen toplantıya AK Parti Aydın milletvekilleri Metin Yavuz ve Rıza Posacı, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Öktem, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve ilçe ziraat odası başkanları katıldı. Kendirlioğlu’nun başkanlık yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan Germencik Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Oda olarak tüm çiftçilerin yanında olduklarını belirten Çapakçıoğlu, üreticilerin sorunlarını çözmek ve taleplerini karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

"TARIM OLMAZSA OLMAZ"


Aynı zamanda Efeler Ziraat Odası Başkanı olan Kendirlioğlu, tarımın ülke, dünya ve insanlık için son derece değerli ve olmazsa olmaz bir sektör olduğunu söyledi. Aydın’ın bir tarım kenti olduğunu hatırlatan Kendirlioğlu, "Aydın ziraat odaları olarak tarımı önemsiyoruz. Toplantılarımızı, belli aralıklarla ilçelerimizde yapmaya gayret ediyoruz. Tarımın içinden olan vekillere, belediye başkanlarına sahip olduğumuz için de çok şanlıyız. Tarım, her zaman sorunları olan bir sektör. Önemli olan bu sorunları en aza indirebilmektir. Odalar olarak biz tarımın sorunlarını, çözümleriyle birlikte söylüyoruz" dedi.

"SİYASETE MALZEME YAPILMAMALI"


Milletvekili Yavuz, tarımın siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini dile getirerek, "Aydın hem tarım, hem turizm memleketi. Turizm ve tarım ile ilgili konuların hepsinin içerisine, kendimizi koymamız bizim görevimiz. Bu ekstra bir şey değil, yapmamız gerekiyor. Günlük siyasi dalgalanmalar içinde, bunu siyasete alet edenler oluyor ama sonuçta tarım, Aydın'da siyasetin üstünde bir konu. Siyasete malzeme yapılacak bir konu değil, olmaması da gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS SIKINTISI


Bir önceki toplantıda görüştükleri konuları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile genel müdürlükler nezdinde de masaya yatırmak için randevular aldıklarını anımsatan Yavuz, koronavirüs sıkıntısı nedeniyle randevuların tamamına ziraat odası başkanları ile birlikte gidemediklerini, randevuların bir bölümünü partisinin diğer milletvekilleri ile tamamladıklarını anlattı.

"GEÇEN SENEYE GÖRE EKSİDEYİZ"


Son olarak konuşan DSİ 21. Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse, bu yıl sulama sezonunda çiftçiye ne kadar su verileceğine ilişkin durumun, 15 Şubat’tan sonra netleşeceğini söyledi. Sulama sezonu ile ilgili ekim ayından beri planlama yaptıklarını dile getiren Köse, "İlk önce yaptığımız planlama geçici bir planlama demiştim. Onunla ilgili bir de valilik kararı aldık. Tabi mevcut su durumuna göre o zamanki su bütçesi havzanın yarısına yetecek durumdaydı. Şu an itibariyle özellikle aralık ve ocak aylarında gelen akımlarla birlikte bizim geçen senenin altında olan su bütçemiz, geçen seneyi yakaladı, hatta onun da üstüne çıkmış durumda şu anda. Tabi Denizli hariç. Denizli'de çok fazla yağış olmadığı için orada yine hala geçen seneye göre eksideyiz. Ama şu son haftada yağan kar, 20-25 santimetrelik bir kalınlık oluşturmuş. Önümüzdeki hafta da yine kar görünüyor. Onun da Denizli'ye pozitif döneceğini tahmin ediyoruz. Şubat ayının 15'inden sonra tablo netleşecek. Durum netleştikten sonra valilik kararını da yenileyeceğiz. Pozitif gidiş devam ederse, inşallah devam edecek. Bizim alanın tamamını sulama gibi bir duruma dönüşecek gibi görünüyor" dedi. Kemer ve Çine barajlarında geçen yılın aynı gününe göre daha fazla su olduğunu dile getiren Köse, Denizli'de yer alan, Aydın’a da su veren ve bölgenin en büyük barajı olan Adıgüzel’de istedikleri su seviyesine şimdilik ulaşamadıklarını sözlerine ekledi. Toplantının devamında tarım ile ilgili sorun ve talepler ele alındı.