Denizli’nin Kale ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim İbrahim Kerekli, görevi esnasında sözlü ve fiili saldırıya uğradı. Yaşanan olaya Aydın Veteriner Hekimler Odası, duyarsız kalmadı. Meslektaşlarına sahip çıkan Aydın Veteriner Hekimler Odası, saldırı olayını kınadı ve sürecin yakından takipçisi olacaklarını bildirdi.

“BU SALDIRI ANLAŞILAN SON DA OLMAYACAK”

Konuyla ilgili Aydın Veteriner Hekimler Odası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Hayvan Sağlığı ve Veteriner Halk Sağlığının korunması ve sürdürülebilir olması amacıyla her yıl yürüttüğü ve veteriner hekimler, veteriner sağlık çalışanlarınca fedakârca yürütülen çalışmaların aşılama faaliyetleri kapsamında, Denizli Kale İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli meslektaşımız İbrahim Kerekli’nin sözlü ve fiili saldırıya uğradığını, bu da yetmezmiş gibi saldıran kişinin tüfek ile de ateş ettiğini, küfürlü sözlere ve tehditlere devam ettiğini öğrendik. Aslında bu saldırı ilk olmadığı gibi, anlaşılan o dur ki son da olmayacaktır.”

“SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINA DAHİL EDİLMİYORUZ”

Açıklama şu şekilde devam etti: “Veteriner hekimler ve tüm veteriner sağlık teknisyeni, teknikeri gibi çalışanlar sağlık hizmetleri sınıfında olmalarına rağmen, sağlıkçı sayılmayarak, sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmemekte ve diğer beşeri sağlık çalışanlarına verilen haklar ve ücret artışlarından mahrum edilmektedirler. 5510 sayılı Kanuna göre tehlikeli ve riskli sağlık meslek sınıfında bulunan veteriner hekimler ve veteriner sağlık çalışanları 2008 yılına kadar verilen ancak 2008 yılında kaldırılan Yıpranma Payı (Fiili Hizmet Zammı) halen verilmeyerek bu haktan mahrum edilmektedirler. Veteriner Hekimler ve Veteriner Sağlık Çalışanları 657 sayılı Kanuna göre sağlık hizmetleri sınıfında olmalarına ve asli görevlerinin sağlık ve şifa olmalarına rağmen idari hizmetler sınıfı görevleri olan şoförlük, büro memurluğu, hayvan nüfus memurluğu, veri hazırlama memurluğu da yapmaktadır. Veteriner Hekimler ve Veteriner Sağlık Çalışanları Kamu adına sağlık hizmetleri vermesi gerekirken üreticiden tahsildarlık da yapmak zorunda kalmakta, üretici vatandaş gözünde hekim, sağlıkçıdan ziyade para tahsil eden memur olarak görülmektedir.”

“VETERİNER HEKİMLER GEÇİNMEKTE DAHİ ZORLANIYORLAR”

Aydın Veteriner Hekimler Odası, açıklamasına şu şekilde devam etti: “2011 yılında el emeği adı altında aşılamalar için küçükbaş hayvanlarda 25 kuruş, büyükbaş hayvanlarda 75 kuruş olan ücretlendirmeye 10 yıldır zam yapılmadığından veteriner sağlık çalışanları büyük maddi kayıplar yaşamaktadır. Veteriner sağlık çalışanları riskli meslek grubunda ve Veteriner Hekimler hem riskli meslek sınıfında hem de yüksek lisans mezunu oldukları halde maddi özlük haklarının sağlıkçılara verilen haklarda veteriner sağlık çalışanlarının hariç tutulması, tarım çalışanlarına verilen haklarda da sağlıkçıların hariç tutulması nedeniyle artık veteriner hekimler ve veteriner sağlık çalışanları geçinmekte dahi zorlanmaktadırlar.”

“VETERİNER SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Açıklama şu şekilde tamamlandı: “Mesleğimiz mensupları, Veteriner Hekimlikte Uzmanlıklarını 80’li yıllardan beri VUS sınavı açılmadığından yapamamakta ve mesleğimizde uzman veteriner hekimler yetişememekte uzman olma hakkından mahrum edilmektedirler. Tüm bu olumsuzluklara sağlıkçı ve hekim görülmemelerine rağmen tüm veteriner sağlık çalışanları ve veteriner hekimler kamu toplum sağlığı ve hayvan sağlığı için fedakârca ve tüm bu ateşleri göğüslerinde söndürmeye çalışarak sağlık hizmetlerini profesyonelce vermeye çalışmaktadırlar. Meslektaşımız İbrahim Kerekli’ye geçmiş olsun diyor bu yapılan saldırının aslında tüm veteriner sağlık çalışanlarına yapıldığını belirterek şiddetle kınıyor bu tür şiddet olayların tekrar yaşanmaması ve halk sağlığının tehlikeye düşmemesi için acilen veteriner sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini ve sürecin takibimizde olacağını defaten kamuoyuna saygıyla duyururuz.”