Son günlerde yaşanan piyasa hareketliliği devam ederken dolar ve altında yaşanan yükselişler sonrası vatandaşlar yükseliş nedenini araştırmaya başladı. Piyasa ve ekonominin son durumuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nazilli Sarraflar Odası Başkanı İbrahim Önal, fiyatların yükselmeye devam edeceğini ve ekonominin tam bir çıkmaza gireceğini açıkladı.

‘TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDECEK’


Merkez Bankası Başkan Yardımcılarından 2 kişinin görevden alındığını gece kararnamesi ile öğrendiklerini söyleyen Başkan Önal, “Ekonomi tam bir çıkmazın içinde. Merkez Bankası Başkanı şu an görevinde ancak Merkez Başkanı yardımcılarından 2 kişi görevden alındı. Biz de dün akşam gece kararnamesi ile öğrendik. Yerine bir tane başkan yardımcısı atandı. Ancak, bu ekonomideki güvensizliğe ve çarkların bozulmasına, daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Bunun devam edeceği yönünde bir kanım var. Çünkü ekonomide, ekonomi piyasalarında güven sarsıldığı zaman onun arkası kesilmiyor. Şimdi önemli olan önümüzdeki ayın 21’inde yapılacak olan parasız piyasa kurumunun yapacağı toplantı var. Orada Merkez Bankası faizini belirleyecek, tekrar faiz indirimi yaparsa eğer, daha önce de söylediğim gibi yine fiyatlar yükselmeye devam edecek yani TL değer kaybetmeye devam edecek gibi geliyor” dedi.

‘ALTIN ALACAK OLANLAR BEKLEMEDE’


Bu süreçte yatırım bakımından hem kendileri hem de müşteri açısından değerlendirmelerde bulunan Önal, “Bizim açımızdan hem de müşteri açısından bakmak lazım. Ben 3 günden bu yana bu fiyat yükselişinde çok fazla bir şey sattığımı söyleyemem. Gerçekten fiyatlar çok yükseldi. Vatandaş ise ‘biraz bekleyip gerilemeye başladığında tekrar altın alabilir miyim?’ diye şu an bekliyor. Elinde altın olan vatandaşlarımız ise altın çıkmışken satayım diye düşünüyor. Aradaki farklar da açıldı şimdi 860 satıyoruz ama 840 civarında almamız gerekiyor. İstanbul’daki en büyük toptancılar bile bu işi kilo bazında yapanlar dahi 3 lira 5 lira farkla çalışırken şu an onlar bile 15-20 lira fark koyuyorlar. Çünkü gün içindeki oynamalar hareketlenmeler bazen çok aşırı şekilde yükseldiği gibi aynı şekilde aşağıya da düşebiliyor. Bu sefer elimizdeki altını yüksek fiyattan almış olup satamıyoruz. Bir sirkülasyon olmadığı için enteresan bir durumda bekliyoruz. 22 ayar bilezikte satışımız 493 lira, çeyrek altın 860 lira, hediyelik gram altın 500 liradan veriyoruz şu anda” şeklinde konuştu.
Doların yükselmesinin sadece altını etkilemediğini, tüm piyasadaki zamların habercisi olduğunu vurgulayan Önal, ”Piyasalardaki değişim hepsini etkiliyor. Gram altının fiyatını bulurken ons dolarla çarparak buluyoruz. Doların yükselmesi demek sadece altın bazında değil tüm ekonominin yükselmesi demek. Bu da zamlar olarak bize dönmeye devam edecek demek” diye konuştu.