Aydın’a bir dizi ziyaretler için gelen Bakan Çavuşoğlu, Efeler ilçesindeki Anemon Otel’de düzenlenen “İş Dünyası- STK Buluşması” toplantısına katıldı. Toplantıya Vali Hüseyin Aksoy, protokol üyeleri, STK temsilcileri, İş insanları ve davetliler eşlik etti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Aksoy, Bakan Çavuşoğlu’nu ilde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “İlimiz 7 adet organize sanayi bölgesi ile bunun dışında 2 bin 100’ü aşan sanayi tesisi ile yaklaşık 40 bini aşan istihdamın sağlandığı bir sanayi kentidir. Böylesine farklı özellikleri olan kentimizin daha farklı noktalara gelebilmesi için valiliğimiz koordinasyonunda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz. Bu toplantıda sivil toplum kuruluşlarımızın aktaracağı farklı sorularla beraber önümüzdeki dönemin çalışmalarını da yapmış olacağız” dedi.

HERKESİ YENİDEN DİPLOMASİYE DÖNDÜRDÜK

“Dünyada güç dengeleri değişiyor” diyerek konuşmasına başlayan Bakan Çavuşoğlu, dış politikada Türkiye’nin izlediği politikayı değerlendirdi. Diplomaside olduğu gibi Türkiye’nin sahada da gücünü dış ülkelere göstermesi gerektiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Dünden bu yana her şey değişti. Dış politikada çok şeyler değişti. Askeri ve ekonomik güç dengelerinde de değişiklikler var. Gücün dengesinde de bir değişiklikler var. Önceliklerde değişiklikler var. Uluslararası sistem sorunları ve çatışmaları çözmekte yetersiz. Uluslararası sistemi tekrar gözden geçirmek lazım. Bunun için de liderlik lazım. Ana kuruluşların sorunları çözmesini beklemek yerine bölgesel sahiplenme anlayışı ile inisiyatifler almak lazım. Tıpkı Türkiye’nin bölgesindeki sorunların çözümüne katkı sağladığı ve insiyatif aldığı gibi. Yeri geldiğinde masada, yeri geldiğinde sahada gücünü gösterdiği gibi. Bunu hep tartışıyoruz. Sahada mı yoksa masada mı güçlü olalım. Biz diyoruz ki sahada da Türkiye’nin güçlü olması gerekir. Sahada güçlü olmaya ihtiyaç var. Diplomasinin tükendiği yerde sahada da gücünüzü göstermelisiniz. Azerbaycan, Libya, Doğu Akdeniz’de sahada gücümüzü gösterdik. Diplomasi, paylaşımcılığı zafiyet olarak görüyorlar. Maksimalist tutum sergiliyorlar. Bu yüzden biz de sahada gücümüzü gösteriyoruz. Uluslararası teşkilat ve iş birliği yaparak tekrar herkesi diplomasiye döndürdük.”

İNSANIMIZIN GİTTİĞİ HER YERDE OLMALIYIZ

İş dünyasının özellikle ekonomide, dış politikada önemli rol aldığının altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Nasıl bir dış politika belirlememiz lazım? Dış politikaya baktığımızda tek başımıza bizim bakanlığın üstesinden geleceği bir durum yok. Ekonomi diplomasisinde iş dünyasına ve STK’lara görevler düşüyor. Türkiye’nin yumuşak gücünü dünyanın her yerinde göstermek için sizlerle birlikte çalışıyoruz. İş dünyası ile birlikte çalışıyoruz. Pandeminin hayatımızı zorlaştırdığı bu dönemde milli bir dış politika izlememiz lazım. Bizim oturup bekleme durumumuz yok. Aktif olmamız lazım. İş insanları ve STK’lar bizlere yardımcı olmasınız. İnsani dış politika hasedimiz, ilham kaynağımız. İnsanımızın gittiği her yerde olmamız gerekiyor ve orada oluyoruz. Tarihi sorumluluğumuz da var. Afganistan, Libya Doğu Akdeniz’de ne işiniz diyenler var. Ama bugün Çin niye Afganistan’da, Fransa niye Doğu Akdeniz’de, ABD, Rusya niye Suriye’de bu soruyu sorduğunuzda mutlaka nedeniyle ilgili bir cevap buluyorlar. Biz oralarda olduğumuzda sorguluyorlar. Bu sorulara cevap bulanlar, hadlerini aşarak bizi sorguluyorlar. Dışarıdakilerin sorgulaması bizi üzmez ama içeride ne işiniz var, olduktan sonra niye yok diye çelişkili açıklamalar görüyoruz. Bunlar siyasetin cilvesi ama sonuçta bizim sahada mutlaka olmamız lazım. İş dünyamızın çıkarı doğrultusunda hareket etmemiz lazım. Bunu yaparken de kararlılıkla hareket ediyoruz” diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, konuşmasının ardından STK temsilcileri ve iş insanlarının sorunlarını dinledi. Vali Aksoy, Bakan Çavuşoğlu’na toplantının sonunda kentin yöresel ürünlerini hediye etti.