Bu yıl pamuk toplama sezonunun başladığına işaret eden Sağel, hayırlı, hatasız, kazasız ve yangınsız bir sezon diledi. Ürününü sağ-salim tarladan çıkarıp fabrikalara nakledebilmeyi temenni ettiklerini dile getiren Sağel, “Bu ürün ekilmeye başladı mı hayallerle ekiliyor. Düğünler olacak, ekipmanlar değişecek, traktörler ve araçlar alınacak. İnşallah hayırlı düğünler olur Sökeli üreticilerimiz için. Bu yıl 270 bin dekar pamuk ürünü ekildi fakat adaletli bir su dağıtımı ile birlikte Söke Ovası’nda bazı yerlere 3. suyu verme imkanı oldu. Maalesef bazı yerlerimiz de 2. sulamayı yapabildiler, genel anlamda iki su ile bu olumsuzluğu atlattık. Sayın vekilimiz Metin Yavuz’un çok büyük emekleri vardır, onun destekleri ile bu sulama zorluğunu aşabildik, kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"PAMUK FİYATLARININ YÜKSELECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM"


Sağel, “Geçtiğimiz yıl lif pamuk üretimi 625 bin tondu, bu yıl 750 bin ton üretim bekleniyor Türkiye genelinde. Bunun sebebi de, Urfa ilimizde 360 bin dönüm yeni bir tarım arazisi pamuk ekimine açıldı. Burada ekilen pamukların verimleri de 500 veya 600 kg arasında değişiyor ve hastalık da yok. Bizim ovamızda da çok az hastalık buldu. Yılbaşına kadar dışarıdan pamuk ithalatı şu an için pek görülmüyor. İstediğiniz zaman konteynır bulamıyorsunuz çünkü Amerika’dan geliyor bunların ve fiyatları da 15 bin dolar civarında. Bunun için benim şahsi fikrim, pamuk fiyatlarının yükseleceğini tahmin ediyorum. Üreticilerimizin de inşallah iyi para kazanmalarını diliyorum. Bizim bu bölgemiz için pamuk ürünümüz olmazsa olmazımızdır” ifadelerini kullandı. Sağel, şunları kaydetti: “2 milyon ton pamuk harcayan bir ülkeyiz. Yeni tekstil yatırımları var, iplik fabrikaları yapılıyor ve mevcutların da kapasiteleri arttırılıyor. Bizler 725 bin ton pamuk üretimi yapıyoruz 1 milyon 200 bin hala açık var. Bu açık olan pamuğu biz kendimiz neden üretmeyelim?”

LİSANSLI DEPOCULUK


Lisanslı depoculuk faaliyetlerinden de söz eden Sağel, sözlerini şöyle tamamladı: “2018 yılında yönetime geldiğimizde bütün yönetim olarak lisanslı depoculuk konusunda çalışmalara başladık, bu konu üzerinde çok emek harcadık. Bu hafta içinde İstanbul ilimize gittik, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne bu konu için gittik. Bunun finansmanı var sadece aldığınız hibe ile bu işler bitmiyor. Bütün ayakların yere sağlam oturması gerekiyor. Sayın vekilimiz Metin Yavuz ile birlikte İstanbul’a giderek Ziraat Bankası Genel Müdürü ile görüştük. Gerekli olan tüm girişimleri yaptık. Bizler, lisanslı depoculuk konusunda geri dönüşlerimiz istediğimiz gibi gelişti. Depoculuk sistemi sadece fabrikalar veya tarım satış kooperatifleri için değil, diğer üreticilerimize de faydası olması. Üretici de malını işletip depoya bırakırsa ürünün hepsi bir anda piyasaya arz olmayacak. Durum böyle olunca da istedikleri miktarda ürünlerini satacaklar. Depodan aldıkları elektronik ürün senedi ile istedikleri bankadan ucuz kredi temin etme hakkına kavuşacaklar. Pamuk piyasasında o gün için fiyat ne ise o fiyatlardan satış yapabilecekler. Bütün çabalarımız, üreticilerimizin bu işin içine alarak onların para kazanmalarını istiyoruz. Depoculuk sistemi çalışmaya başladığı zaman da bizler, Ticaret Borsası yönetimi olarak Söke’mize çok kıymetli bir eser bırakmış olacağız. Söke’mize ve tarım üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.”