Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen ekipler haberlerin basına yansımasının ardından bölgede incelemelerde bulunurken Karacasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de sudan numune aldı. İzmir Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsüne gönderilecek numunelerin incelenmesi sonucu ölümlerin neden kaynaklandığının tespit edileceği kaydedildi. Ani hava değişimi, sıcaklık, oksijen azalması ve bilinçsiz avlanmanın bu tür ölümlere sebep olabileceği ihtimali üzerinde durulurken farklı ihtimallerin de değerlendirildiği ve kesin sonucun yapılacak incelemelerin ardından belli olacağı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?


Büyük Menderes’in kollarından biri olan Dandalaz Çayı’na balık tutmaya giden vatandaşlar gözlerine inanamadı. Yüzlerce alabalık karaya vururken uzunluğu 50 santimi, ağırlığı bir kiloyu bulan anaç balıkların da ölmesi durumun büyüklüğünü ortaya koydu. İş çıkışı balık tutmaya geldiğini ifade eden Seyit Taş, “İş çıkışı geldim balık tutmaya. Hobi olarak yaptığım bir şey. Buradaki balık katliamını, balıkların bu şekilde öldüğünü görünce haber yapılmasını istedim. Sessiz kalamadım. Bu balıkların büyümesi çok süreç alan, zaman gerektiren bir şey. Yani az önceki fotoğrafları da mutlaka göstereceksiniz. O balıklar 5-10 yıl içerisinde anaç hale geliyor ve ürüyor. Dandalaz Çayı’nın tekrar balık potansiyeline kavuşması demek 3 yılımızı alacak. Yani bir an önce bunun sorumlularının ortaya çıkartılıp önlem alınmasını istiyoruz. Ondan dolayı haber yapılmasını istedik. İnşallah bir an önce gereken yapılır” dedi.

VATANDAŞLAR ENDİŞE İÇİNDE KALDI


Çevrede evi olan vatandaşlardan Şahin Ekiz, “Burada dedemden kalma bahçemiz var. Yıllardır kullanırım. İlk defa böyle bir şeye rast geldim ve gördüm. Arkadaşlar da şahittir. 50 santim uzunluğunda ve bir kilo ağırlığında balıklarımız binlerce balık ölmüş. Şu görmüş olduğunuz suyun her tarafı balık ölüsü ile dolu. Bunu kim ilgilenecekse çok acil tarafından balıklardan tahlil alınıp sudan tahlil alınıp gerekli işlemin yapılması gerekiyor. Bu balıklar neden öldü bu kadar? Dandalaz Çayı’nda bir katliam mı var ve balık nesli tükeniyor” şeklinde konuştu.