Prof. Dr. Nükhet Birik Adıyeke ve Nuri Adıyeke'nin “Osmanlı Girit'ine Tarihsel Yolculuk” sunumu ile Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ) Davutlar Meslek Yüksekokulu Chef, Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin'in “Mübadil Mutfağı” sunumu ve tadımı yapıldı.

“YAŞAYAN BİR MÜZE”


Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Derneği Başkanı Ahmet Altınsoy, Mübadele Evinin üyelerinin aile büyüklerinin hatıralarını yansıtan bağış eşyalarla bezeli, üst kat müze bölümünü misafirlerin gezdiklerini söyledi. Dernek ve küme çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
Prof. Nükhet Adıyeke, katılanlara görseller eşliğinde, fethinden başlayarak "Osmanlı Girit'ine tarihsel bir yolculuk" yaptırdı. Nükhet Adıyeke, "Biz tarih bilimi ile uğraşan insanlar olarak hep bunu söylüyoruz. Geçmişteki birtakım çatışmalardan bahsediyoruz ama bunları intikam için değil, intikam hırsıyla değil ya da bu kavgaların tekrar yaşanması için değil, bunlardan ders alarak gelecekteki dostlukların inşaası için. Gelecekteki dostlukların kurulması için" diyerek geçmişin, atalarının yaşadıklarının unutulmamasını diledi. Mübadele evinin "yaşayan bir müze" olduğunu söyleyerek takdir etti.

SERAMİK TABAK HEDİYE EDİLDİ


Mübadil Mutfağı sunumunda Chef Dr. Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin, Toyga Çorbası ve Enginar Mücveri’nin yapımını anlattı, yapılan yemeklerin tadımı yapıldı. Ardı ardına geniş katılımlı iki etkinlik sonrasında Ahmet Altunsoy, sunumu gerçekleştirilen Adıyeke'ye ve Sezgin'e dernek adına teşekkürlerini sunarak, günün anısına yönetim kurulu üyesi Halime Sarısakal'ın ellerinden çıkmış, "Kuşadası Mübadele Evi" işlemeli bir seramik tabak hediye etti.