Bünyesinde 120'den fazla derneğin bulunduğu Aydın Sivil Toplum Örgütleri Platformu'nda (ASTO) başkanlık yapan Veli Tiryaki, derneklerle ilgili tespitlerini açıkladı. Aydın'da bin 400, Efeler'de de 401 dernek olduğunu dile getiren Tiryaki, her gün 3-4 derneğin kurulduğunu söyledi.

“ÇOK FAZLA ALANDA DERNEK VAR”


Vatandaşların başkan olma hevesinin dernek sayısını arttırdığını savunan Tiryaki, " Türkiye'de en çok unvan başkan. Birilerinin toplumun içinde bir yerlerde başkan olma hevesi ile dernek sayısı artıyor. Spordan, kadın ve hayvan haklarına kadar çok fazla alanda dernek var. Aynı alanda faaliyet gösteren çok sayıda derneğin olması ise dezavantaj yaratıyor. Örneğin ilimizde engellilere yönelik toplam 24 dernek bulunuyor. Bölünerek, dernekler güç kaybediyor ve ciddiye alınmıyor. Tek ses olsalar, daha güçlü olurlar" dedi.

“ÇOĞUNUN YERİ YOK”


Kurulan derneklerin bir bölümünün faaliyetlerini yürütemediklerini belirten Tiryaki, “İlimizdeki derneklerden maalesef birçoğunun tabela derneği olduğunu, Dernekler Kanunu ve yönetmelikte belirtilen mevzuatlara uygun alt yapılarının olmaması nedeniyle hizmet yürütemediklerini gözlemliyoruz. Çoğunun yeri yok, iş yerlerinde veya home ofislerde bulunuyorlar. Kanuna göre bu suç. Derneklerin mutlaka ofisi olmalı. Derneklerin yardım toplamaları ile ilgili kanunda değişiklikler yapıldı. Bunların mutlaka kaymakamlıklardan izin alınarak yapılması lazım. Ama buna rağmen ilimizde yasanın dışında yapılan yardım toplama çalışmaları var. Bunlar, derneklerimizi zor durumda bırakabilir. Bu da derneklerimizin cezai müeyyide ile karşı karşıya kalmasını sağlayacaktır" dedi.

3 YILDA BİR DENETİM


Bu yıl yapılan kanun değişikliği ile bakanlıkların derneklerin faaliyetlerini ve sistemlerini kontrol altında tutarak, bir denetim mekanizması getirdiğini anlatan Başkan Tiryaki, Aydın İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından derneklerin 3 yılda bir denetleneceğini dile getirdi. Kanuna aykırı faaliyet gösteren derneklerin yöneticileri için hapis gibi çok ciddi cezaların olduğunu hatırlatan Tiryaki, ülkede 122 bin dernek olduğunu, 196 bin 221 derneğin de fesih edildiğini sözlerine ekledi.