Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce bu yıl Akdeniz Meyve Sineği mücadelesinde farkındalık oluşturmak ve üreticilere toplu mücadelenin önemini anlatmak için kurum bütçesinden karşılanan 75 bin 712 lira ile ''Akdeniz Meyve Sineğinde Kimyasal Mücadele'' projesi hazırlandı. Bu proje ile Kuyucak ve Nazilli ilçelerinde 22 bin 464 dekar alanda kullanılmak üzere üreticilere BKÜ dağıtıldı.
İl Müdürü Ahmet Ökdem, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Kuyucak İlçe Müdürü Sebahattin Varol, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, İl ve İlçe Teknik Personeli ile çok sayıda Turunçgil EKÜY üreticisinin katılım sağladığı Kuyucak ilçesine bağlı Çobanisa mahallesinde düzenlenen arazi çalışmasında üreticilere mücadelede kullanılacak BKÜ dağıtımı yapıldı. Etkinlikte kısmi dal ilaçlamasının bahçede nasıl uygulanacağı, nelere dikkat edileceği uygulamalı olarak gösterildi.

İHRACATI ETKİLİYOR


Akdeniz meyve sineğinin (Ceratitis capitata) turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan en önemli turunçgil zararlısı olduğunu belirten İl Müdürü Ökdem, bu türün aynı zamanda dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olduğunu dile getirdi. Ökdem, şunları söyledi: “Turunçgil bahçelerinde her yıl mücadelesi yapılması gereken Akdeniz Meyve Sineği'nin, mücadeleye başlama zamanını tespit etmek için müdürlüğümüz elemanlarınca her yıl tuzaklama çalışmaları yapılıyor. Turunçgil bahçelerine asılan bu tuzakların her hafta kontrol edilerek ergin sineğin çıkışı ve popülasyon yoğunluğu izleniyor ancak mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin vuruk olgunluğu dönemine gelmesi gerekiyor. Bunun da meyve kabuğunda hafif renk dönüşümünün başladığı ve meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı bu döneme geliyor. Üreticilerimiz bu dönemde mücadeleye başlamalarını istiyoruz.”

ARICILAR BİLGİLENDİRİLECEK


Kimyasal mücadelenin 10 gün boyunca titizlikle yapılması gerektiğini ifade eden Ökdem, “Bu zararlı ile mücadelede ruhsatlı kitlesel tuzakların kullanıldığı biyoteknik mücadele yolu izleniyor. Ayrıca ruhsatlı ilaçlarla kısmi dal ilaçlaması şeklinde kimyasal mücadele ile yapılıyor. Kimyasal mücadeleye 7-10 günlük aralıklarla hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam edilmelidir. Biyoteknik mücadele yöntemi ile kitlesel tuzaklama yapılacak ise bahçelere asılan kitlesel tuzaklar meyve hasadına kadar ağaçlarda asılı kalması gerekiyor. Biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticilerimiz Bakanlığımızın ''Biyoteknik Mücadele Destek'' ödemesinden de yararlanabilecekler” diye konuştu. Ökdem, üreticilerin arı ölümlerini önlemek için ilaçlamadan önce çevrelerindeki arıcıları bilgilendirmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.