Aydın'da yaklaşık 4 bin 800 üyesi bulunan Süt Üreticileri Birliği'nde Başkan Servet Başkaya, büyükbaş hayvancılık ile ilgili açıklamalarda bulundu. Girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini savunan Başkaya, "Büyükbaş hayvancılık için akaryakıt, elektrik, personel, yem giderlerimiz var. Bunlar çok arttı. Örneğin 5 yıl önce benim ahırımın bir aylık elektrik ve mazot gideri toplam 3 bin lira civarındaydı, şu anda 10 bin lira. Üç katından daha fazla artış var. Kuraklık saman fiyatlarını yükseltti. Artışlarda dünyadaki gelişmeler de etkili oldu. Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı çiftçilerimiz zor durumda. Büyükbaş hayvancılık yapan ama sütçünün ama besicinin selası verildi, ancak cenazeyi kaldıracak imam yok" dedi.

DESTEKLEME ÖDEMESİ ÇAĞRISI

Başkaya, sıkıntılı günler yaşayan üreticileri rahatlatacak adımların bir an önce atılması gerektiğini söyledi. Desteklemelerin zamanında ödenmesi gerektiğini dile getiren Başkaya, “Üreticilere süt, buzağı desteklemeleri zamanında verilmeli. Bakın üreticinin geçen yıla ait 4 aylık buzağı destekleri duruyor, bu yıldan da henüz hiç destekleme ödemesi yapılmadı. Acilen hiç olmazsa desteklemeler yatırılmalı ki üreticiler, hayvanları için yem alımı yapsın" ifadelerini kullandı.

SÜTE FİYAT AYARI

Başkaya, süt fiyatlarının yeniden belirlenmesini talep ederek, şunları kaydetti: “Bence süt fiyatları üreticinin eline 4 lira geçecek şekilde ayarlanmalı. Şu anda soğutulmuş süt 3 lira 20 kuruş. Küçük üreticinin eline ise 3 lira geçiyor. Üretici ve tüketici fiyatları arasında da korkunç bir uçurum var. Fiyat kontrolü yapılmalı veya firmanın kar marjları ayarlanmalı.”

İNEK KESİMİ

Sütten kar elde edemeyen üreticilerin ineklerini kestirdiklerini iddia eden Başkaya, bir mezbahada Kurban Bayramı’nın üç gününde 4 bin ve her hafta da bin ineğin kesildiğini öne sürdü. Besilik hayvan ithalatının da durdurulmasını isteyen Başkaya, yerli üreticilerin ellerindeki hayvanların besicilik için değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.