Güney Ege Bölgesinin kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve bölge halkının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla pek çok projeye destek veren GEKA, desteklerine yenilerini eklemeye devam ediyor. GEKA desteğiyle Söke ilçesinde Pamuk Lisanslı Depo, Çine ilçesinde ise Zeytinyağı Lisanslı Depo Tesisi yapılacak. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy Başkanlığında gerçekleştirilen Güney Ege Kalkınma Ajansı 139. Yönetim Kurulu Toplantısında onaylanan projeler Ajans çalışma programına eklenmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderildi. Bakanlık tarafından projelere ait bilgi formlarının 2021 Çalışma Programına eklenmesi uygun görüldü. Bakanlığın ön onayını alan projelerin ayrıntılı fizibilite ve diğer hazırlıkları hızlandırılarak, 2021 yılı sonunda her iki projenin de uygulama aşamasına geçmesi planlanıyor.

PAMUK, ZARAR GÖRMEDEN DEPOLANACAK


Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, lisanslı depo ile Sökeli pamuk üreticilerinin depolama ve saklama probleminin çözüleceğini söyledi. Söke’de Pamuk Lisanslı Depo Güdümlü Projesi’nin hayata geçirildiğini belirten Vali Aksoy şunları söyledi: “Söke İlçesi, Argavlı Mahallesi’nde yapılacak olan Söke Pamuk Lisanslı Depo Güdümlü Projesi hayata geçirildiğinde Türkiye için önemli bir stratejik tarım ürünü olan pamuğun, doğal etkenlerden zarar görmeden, sağlıklı ve kaliteli tasnif imkânı ile istenen standartlarda korunması ve pazara arz edilmesi olanaklı hale gelecek. Söke Ticaret Borsası’nın yararlanıcı Aydın Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Borsası’nın ortakları olduğu projenin amacı Söke İlçesi, Argavlı Mahallesi’nde 73.858 metrekarelik arazide; TR32 ve TR31 Bölgelerinde tarım sektöründe faaliyet gösteren pamuk üreticilerinin ve işletmelerinin ürünlerini muhafaza edebilecekleri modern altyapıya sahip işlevsel bir lisanslı depo kurulumu ile Söke ve çevresinin ekonomik gelişimine katkı sağlanmasıdır. Bölgenin ve özelde de Söke çevresinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan pamuk ürününün depolanma ve pazarlama koşulları nedeniyle bölge halkı ürünlerini katma değerli hale dönüştürememektedir. Bu deponun kurulumu ile bölge halkı en önemli sorunu olan depolama ve saklama problemlerini çözmüş olacaktır.”

ÇİNELİ ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİNE MÜJDE


Çineli zeytinyağı üreticilerinin depolama sorununun ortadan kalkacağını belirten Vali Aksoy, “Çine’de de Zeytinyağı Lisanslı Depo Güdümlü Projesi hayata geçiriliyor. Çine OSB’de yer alan 17 dönümlük arazide yapılacak olan Çine Zeytinyağı Lisanslı Depo Güdümlü Projesi hayata geçirildiğinde sektörün değer zincirinde bulunan tüm aktörlere daha kaliteli ve hijyenik hammadde ve ara mal temini sağlanacak. Tek başına Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Aydın ilinde Dünya çapında ödüllü butik işletmeler bulunmasına rağmen zeytinyağı halen eski usul metotlarla depolanmaktadır. Zeytinyağı içerisinde bulunan bileşiklerin insan sağlığına yararlı kalabilmesi için özel koşullarda depolanması gerekmektedir. Çine Ziraat Odası’nın yararlanıcı, Aydın Ticaret Borsası’nın ortağı olduğu bu projenin amacı: Çine OSB’de yer alan 17 dönümlük arazide; zeytinyağında kalite ve katma değerin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla Çine ilçesinde lisanslı depoculuk modelinin uygulanmasıdır” diye konuştu.