Ege Bölgesi’nin en büyük nehri olan 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri, en kurak dönemlerinden birini yaşıyor. Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinden çıkarak Uşak, Denizli ve Aydın'dan geçip Ege Denizi’ne dökülen Büyük Menderes Nehri, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle kurudu. Aydın’daki yatağında adeta su kalmayan Büyük Menderes Nehri’nin büyük bölümünde ise dipteki kumlar ortaya çıktı. Aydın’da tarım arazilerinin en büyük su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri’nin kuruması, çiftçileri tedirgin etti. Nehrin üzerindeki kumlarda yürüyerek bölgede incelemelerde bulunan çiftçiler, Menderes Nehri’nde yaşanan kuraklıktan dolayı adeta kara kara düşünüyor.

“ÜRETİM İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ”


Büyük Menderes Nehri’nde neredeyse su kalmadığını ifade eden Baltaköylü çiftçilerden Şakir Şahbaz, “Aydın’da bu yıl yağmur yağışları beklediğimiz oranda gerçekleşmedi. Yağmurların az görülmesi, hava sıcaklığının çok yüksek olmasından dolayı tarım arazilerimizin en büyük su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri ne yazık ki kurudu. Şu an Büyük Menderes Nehri’nin üzerinde yürüyoruz. Nehrin dibinde kalan suyu kullanmak için küreklerle yol açıyoruz. Kalan suyu bu şekilde kullanarak tarlalarımıza ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yaşanan bu kuraklık biz çiftçileri olumsuz etkileyecek. Çünkü tarımsal üretim için su çok önemli. Bizim can damarımız sudur. Çiftçiler olarak suya ihtiyacımız var. Su olmazsa çiftçiler olarak tarımsal üretimde sorunlar yaşarız. Yaşanan bu su sorununun giderilmesini talep ediyoruz. Su sorununun çözümü için gerekli tüm adımlar bir an önce atılmalı.” dedi.

“UMARIM EN KISA ZAMANDA BU SÜRECİ ATLATIRIZ”


Aydınlı çiftçiler olarak benzer bir kuraklığın 2007 yılında yaşandığını dile getiren Şahbaz, “2007 yılında da kurak bir sezon yaşamıştık. O yıllarda da yaşanan kuraklık biz çiftçileri olumsuz etkilemişti. Şimdi 14 yıl sonra aynı süreci Aydınlı çiftçiler olarak yeniden yaşıyoruz. Bu kuraklık, tarımla birlikte birçok sektörü de olumsuz etkiler. Umarım kuraklıktan dolayı yaşanan bu kötü günleri ülke olarak en kısa zamanda atlatırız. Çiftçiler olarak bizim dileğimiz, kuraklıktan dolayı yaşanan bu süreci en az kayıpla geçmek. Aydınlı çiftçiler olarak en zor şartlarda bile vatandaşlarımız için üretmeye devam edeceğiz. Tüm çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum ve emeklerinin karşılığını almalarını temenni ediyorum. Allah tüm çiftçilerimizin yardımcısı olsun.” diye konuştu.