Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Ukrayna’nın Hmelnitski Belediye Başkanı Olexander Symchyshyn ve beraberindeki heyet Aydın Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette, AYSO Meclis Başkanı Gökhan Maraş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Yılmaz hazır bulundu. Görüşmede, Aydın ihracatı ve Türkiye-Ukrayna ihracatı arasındaki ilişkiler hakkında bilgiler veren Meclis Başkanı Gökhan Maraş, “İlimizin 2021 yılı Ocak-Haziran ilk 6 aylık dönem ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27,6 artarken 455 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 12,4 artışla 888 milyon dolar oldu. İlimizden en fazla ihracat yapılan ülke İspanya, İtalya, ABD ve Almanya’dır. Yılın ilk 6 aylık döneminde İlimizden Ukrayna’ya 2,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiş ve ihracatta 36. sırada yer almıştır” dedi.

UKRAYNA’YA YAPILAN İHRACAT ARTTI

Ukrayna’ya ihracatın bu yıl artış gösterdiğini dile getiren Maraş, “2020 yılında ise Ukrayna’ya 7,6 milyon dolar ihracat yapılırken, 6,7 milyon dolar ithalat yapılmıştır. Ülkemizin ise 2021 yılı Ocak-Haziran dönemi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40,3 artarak 99,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 17,8 artışla 189,3 milyar dolar oldu. Yılın ilk 6 aylık döneminden ülkemizden Ukrayna’ya 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, 2 milyar dolar ithalat yapılmıştır. 2020 yılında ise Ukrayna’ya 1,9 milyar dolar ihracat yapılmış ve 2,5 milyar dolar ithalat yapılmıştır’’ dedi. Hmelnitski’nin Ukrayna’nın 3. büyük sanayi şehri olduğunu, nüfusunun 300 bin olduğunu belirten Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, iki şehir arası ticaretin de geliştirilmesi için ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.

TARIM, TİCARET VE TURİZM İŞ BİRLİĞİ

Hmelnitski Belediye Başkanı Olexander Symchyshyn, Aydın’ın tarıma dayalı ekonomisinin ve turizm altyapısının güçlü olduğunu belirterek; karşılıklı tarım ürünleri ticareti ve turizm konusunda önemli çalışmalar yapabileceklerini ifade etti. Görüşme sonrasında Meclis Başkanı Gökhan Maraş, Hmelnitski Belediye Başkanı Olexander Symchyshyn’e Aydın'ın yöresel ürünü zeytinyağı takdiminde bulundu.