Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda, İncirliova İlçesi Erbeyli Mahallesinde İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, teknik personel ve üreticilerin katılımıyla düzenlenen törende 750 adet incir kurutma kereveti dağıtımı gerçekleştirildi. Aydın'da yoğun olarak incir üretimi yapılan Efeler, Buharkent, Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar, Yenipazar İlçelerinde toplam 12 bin adet kerevetin, Ege İhracatçı Birlikleri ile Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları sonucunda İncir üreticisine ücretsiz olarak dağıtımı devam ediyor.

KURU İNCİR URETİMİNİN YÜZDE 80’İ AYDIN’DAN


İl Müdürü Ahmet Ökdem, Türkiye’nin kuru incir üretiminin yüzde 80’inin Aydın'dan karşılandığını belirterek, “İlimiz, 2020 yılı TÜİK verilerine göre 37.300 hektar incir üretim alanı, 7 milyonu aşan ağaç varlığı ve 190.445 ton yaş incir üretim miktarıyla Türkiye üretiminin yüzde 61,4’ünü, kuru incir olarak ise yüzde 80’ini karşılamaktadır. Aynı zamanda ilimizde ihracatı yapılan tarımsal ürünlerin başında gelmekte ve stratejik önem arz etmektedir. Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye’de ise coğrafi işaret tescilli Aydın ili ve Sarılop çeşidi gelmektedir. Bakanlığımız incir yetiştiriciliği ve ihracatı konusunda çalışmalarına devam etmekte olup; İncir Araştırma Enstitüsü, Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla ilek demonstrasyon bahçelerinin kurulması , ekşilik böceği tuzağı, ilek file torbası, kerevet ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje yürütülmektedir” dedi.

KALİTESİ KORUNACAK


Kuru incirin yetiştirilmesi kadar kalitesinin bozulmadan hasat edilerek kurutulması ve depolanmasının da önemli olduğunu vurgulayan Ökdem, şunları söyledi: “Eğer kurutma ve depolama işlemine gerekli önem verilmezse elde edilen kuru incirin kalitesi düşük olacaktır. Kuru incirde hasat, ağaç üzerinde buruklaşarak kendiliğinden toprak yüzeyine düşen kuru meyvelerin yerden toplanması ile gerçekleştirilir. Kurutma ise yere düştüğünde yüzde 30-50 nem içeriğine sahip olarak toprağa düşen buruk incirlerin tahta veya plastikten yapılmış kerevetlere serilerek yüzde 20-25 nem içeriğine sahip olana kadar kurutulması yoluyla yapılır. Bu sebeple incirin kurutulması ve depolamada yapılan hatalar nedeniyle oluşan aflatoksin problemi önemli bir sorundur. Son yıllarda özellikle Avrupa Birliğine üyelik aşamasında olan ülkemizin en önemli sektörü konumundaki tarımın daha iyi yerlere getirebilmesi, dış pazarlarda rekabet edebilmesi, ancak tekniğine uygun olarak sağlıklı ve kaliteli ürünler yetiştirebilmesi ile mümkün olabilecektir.”