9 günlük Kurban Bayramı tatilinde ülkemizdeki turizm merkezlerine tatilci akını yaşandı. Kurban Bayramı öncesinde başlayan yoğunluk bayram tatilinde had safhalara ulaşırken, Aydın’ın turistik iki ilçesi olan Didim ve Kuşadası’nda neredeyse izdiham yaşandı. 9 günlük bayram tatilini değerlendiren Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, tatil sürecini ilçe olarak sorunsuz atlattıklarını dile getirdi.

“SORUNSUZ BİR TATİL DÖNEMİ YAŞANDI”

Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Didim Belediyesinin koordineli çalışması sonucunda yaklaşık 1 milyon nüfusa hizmet verdiklerini kaydeden Atabay, “ Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden olan ilçemiz de 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde ziyaretçi akınına uğradı. Ülkemizin değişik yörelerinden gelen yerli turistler ve tatil için ilçemizi tercih eden yabancı turistler ile gurbetçilerin büyük ilgisiyle karşılaştık. 9 günlük tatil döneminde hem turizmciler hem de esnafımızın bu süreçte iyi bir dönem geçirdiğini düşünüyorum. Didim Belediyesi olarak 9 günlük bayram tatilinde tüm birimlerimizde alandaydık. Tatilcilerin ve Didim halkının rahat bir şekilde tatilini geçirmesi için var gücümüzle çalıştık. Aydın Büyükşehir Belediyemizle koordineli şekilde tatil sürecinde hizmet verdi. Bayram tatilinde belediye olarak çevre temizliği, çöp toplama, plajların bakımı ve temizliği gibi temel ihtiyaçlar noktasında ekiplerimiz kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam etti. Doğası ve Denizi ile her kesimin tercih ettiği ilçemizde bizler de tatilcileri en iyi şekilde ağırlamaya gayret ettik. Süreç içerisinde zaman zaman trafikte aksamalar olsa da nüfusumuz bu süreçte bir milyona yaklaştı. Belediyemiz imkanları doğrultusunda bir milyona yakın nüfusa en iyi şekilde hizmet etmeye gayret ettik. Bu çalışmalarımız yaz boyunca devam edecek. Gerek turizmciler gerekse esnaflarımızın iyi bir dönem geçirdiğini düşünüyorum. Yaz sezonu boyunca belediye olarak halkımıza en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz.” dedi.

“İZDİHAM OLACAK DEDİK VE OLDU”

Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise Kurban Bayramı öncesindeki ilçede izdihamın olacağı öngörüsünün doğru çıktığını hatırlatarak, “9 günlük bayram tatilinde izdiham olacak demiştim, bu dediklerimiz doğru çıktı. Biz bayramdan önce önlem alalım dedik. Bunlar temizlik, su sorunu ve otopark konusunu dile getirmiştik. Didim tarihinde böyle bir yoğunluk yaşandı. Nüfus 1 milyona yaklaştı. Bayramın 1. ve 2. gün en az 3-4 bin kişi geri gitti. Oteller doldu, tatile gelenler dolu dolu bir dönem yaşadı. Didim’in yanı sıra Bodrum ve Kuşadası da doldu. Gurbetçiler de çok fazlaydı. Belediye bu süreçte iyi sınav verdi. Bazı aksaklıklar oldu ama olması da çok doğal. Bu süreçte Emniyet güçleri ve Belediye zabıtası çok çalıştı ve iyi bir sınav verdi. Turizm sektörü ve esnaf anlamında iyi bir dönem oldu. Büyük otellerde şu an durum iyi, küçük otellerde de doluluk oranları düşse de şu an iyi konumda. Tatil döneminde vaka sayıları arttı eğer vaka sayısı bu şekilde devam ederse ve durum ilerleyen süreçte normale dönerse Didim’deki turizm hareketliliği devam eder diye düşünüyorum. Didim’deki süreci takip edeceğiz" diye konuştu.

“ESNAFIMIZ NEFES ALDI”

Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul, pandemi sonrasında bayramda turizm merkezlerindeki hareketliliğin üst düzeyde geçirildiğini kaydederek, “Didim’de 9 günlük bayram süresince esnafımız iyi bir dönem geçirdi. Biraz olsun nefes aldılar. Alışveriş merkezleri, halk pazarları ve günlük ihtiyaçların karşılandığı esnaflar bu süreçten memnun kaldı. Esnafımız müşterilerini en iyi şekilde ağırlamaya gayret etti. Bu süreç hem turizm sektörüne hem de esnaflara iyi geldi. 1 milyona yaklaşan bir nüfus hareketliliğini en iyi şekilde karşılamaya gayret edildi. Süreçten herkes memnun" ifadelerini kullandı.

“BAYRAMDA OVER-TOURİSM HAREKETİ YAŞANDI”

Kuşadası’nın önde gelen turizmcilerinden Fahrettin Çiçek ise, “Bayramda Ege Bölgesi’nde genel bir hareketlilik yaşandı ve tam anlamıyla over-tourism hareketi yaşandı. Turizm merkezlerinin taşıma kapasitenin üzerine çıkıldı. Bu süreçte iç pazarda talep tepe noktasına çıktı ancak önemli olan tüm sezonun böyle geçmesi… Plajlar ve kent merkezleri doldu taştı. Yurt dışındaki yabancı tur operatörleri sorun yaşamaması noktasında gelen tur operatörlerinin bazı uçuşlarında koltukları, bayram döneminde yeterince boş yatak olmamasından kaynaklı, boş geldi. İç turizmdeki bu hareketlilik önümüzdeki yıllarda dengelenecek, zira bayramlar her yıl 10 gün önce geldiği için birkaç yıl sonra bayramlar yüksek sezona denk gelmeyeceğinden, bu tür tatiller sezon öncesinde bir hareketlilik sağlayacak. Sektör açısından aslolan tüm sezon boyunca turizm hareketliliğin dengelenmesidir.” dedi.

"SONBAHARDA SEKTÖR DAHA İYİ DÖNEM GEÇİREBİLİR"

Çiçek, pandemi sebebiyle bazı yurt dışı pazarların halen açılamadığını ifade ederek, “Şu an alternatif pazarlar olarak Rusya, Ukrayna, Polonya, Baltık ve Moldova gibi pazarlar ülkemizde etkili, İngiltere ve İrlanda pazarı daha henüz operasyona başlayamamış olması büyük kayıp. 5 Eylül’de İrlanda’dan ilk charter seferimiz başlayacak. Bölgemiz için sevindirici gelişme. Fiyatların karşılanabilir düzeye gelmesi ve vaka sayıları belli bir oranda tutulabilirse sonbaharda sektör daha iyi bir dönem geçirebilir. Kruvaziyer turizm noktasında ise Ağustos ayında Rus misafirlerle dolu 4 geminin ilçemize gelmesi bekleniyor. Umarım diğer kruvaziyer şirketleri de rotalarını Kuşadası’na çevirirler.” dedi. Çiçek, açıklamasında her kesimi aşı olmaya davet ederek, salgına karşı tek önlemin aşı olduğunu vurgu yaptı.

“TÜM ÜLKEDE HAREKETLİLİK OLDU”

TÜRSAB BTK Başkanı Eda Yurtcan da, Didim ve Kuşadası’nda bayram sürecinde doluluğun en üst düzeyde olduğunu ifade ederek, “Ülkemiz genelinde iç turizmde büyük bir hareketlilik yaşandı. Bu noktada tatil yörelerinde yoğunluk had safhalara ulaştı. Bu yaşanan yoğunluk turizm sektörüne ve bu anlamda bölgedeki tüm işletmecilere ve esnafa olumlu olarak yansıdı" sözlerini kaydetti.