Kaynaklarda Karacasu'daki demirciliğin antik döneme kadar uzandığı belirtilirken günümüzde de yaz-kış demeden 100 dereceyi bulan sıcaklarda çalışan demirciler örs ve çekiç yardımıyla demir ve çeliğe şekil vermeye devam ediyor.
Mesleğin tüm zorluklarına rağmen el işçiliği ile ürünler üreten Karacasulu ustalar tüm Türkiye ve zaman zamanda yurtdışına ürün satıyor. Karacasu sanayisinin en eski demirci ustalarından olan Ali Yaylapınar, "1981 yılında Karacasu’ya geldim. Şu an çalıştığım bu dükkanda çıraklık yaptım. 6 yıl çalıştım. 1989’da dükkan açtım. O yıldan bu yana bu işle uğraşıyorum. Nacak, tara, kazma, tırpan, çapa gibi ürünler yapıp toptan şekilde satıyoruz. Ege Bölgesinde hemen her yere gönderiyoruz. Manisa, Akhisar, Denizli, Muğla, Yatağan, Isparta buralara gönderiyoruz. Bir tara aşağı yukarı bir saatte yapılır. Sap kısmı demirden, kendisi çelikten oluyor. Tabaka halinde geliyor. Makasla 4-6 cm civarında kestiriyoruz. Yapacağımız şekle göre tekrar kesiyoruz. Döverek tara, tırpan şeklini aldırıyoruz. Yarım saat bir dövme süresi olur. Ondan sona sürtme, sulama, tesviye işlemi olur. Örs, çekiç, balyoz, şahmerdan bizim yoldaşımız. Ateş olmazsa olmaz. Ateş sayesinde şekil veriyoruz" dedi.

"ÇALIŞMAYINCA HUZURSUZ OLURUZ"


İşlerini severek yaptıklarını söyleyen Yaylapınar, "Bu meslek zor bir meslek ama yaptıktan sonra zoru aşıyorsun. İnsan çalıştıkça zorluğu hissetmiyor. Bağımlılık yapıyor bile diyebilirim. Çalışmayınca huzursuz hissediyorsun. Bir gün gelmesem nefis buraya çekiyor. 3 çocuk büyüttüm. 3 çocuğum da üniversite mezunu. Allah’a şükür. Çalıştıktan sonra her şey oluyor. Çırak konusu sıkıntılı. Bu meslekler bitiyor. 20 yıldır hemen hemen yalnız çalışıyorum. Burada sıcaklığı kışın fark etmeyiz ama yazın biraz sıkıntı olur. 120-150 dereceyi bulur sıcaklık. Demirciler demir döverken aralarında yine demir çekiç sesiyle anlaşırlar. Belli bir ritim vardır. Hemen hemen hep aynıdır bu. Dövülen çeliğin yönü değişeceğinde ustalar birbirine çekici boşluğa vurarak karşıdaki yön değiştir der. Bu olmazsa olmazdır. Çekiç değiştirme diyoruz biz ona. Elimizdeki ürünün yönünü değiştirme. Demircilik kutsal mesleklerden biri. Peygamberler zamanindan beri var olan bir meslek. İnanıyorum ki dünya durdukça yaşamaya bir şekilde devam edecek" dedi.