Çine ilçesine bağlı Akçaova mahallesinde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi 30 yaşındaki Derya Akar, atıl durumdaki ailesine ait dükkanı faaliyete geçirmeye karar verdi. Çocukluğundan beri zeytinyağı üretimi yapmayı hayal eden Akar, üretim yapabilmek için KOSGEB’in 100 bin liralık hibe desteğinden faydalandı. Akar, aldığı hibe desteği ve özsermayesi ile birlikte Akçaova’daki atıl durumdaki dükkanı zeytinyağı üretim atölyesine dönüştürdü. Butik zeytinyağı üretimi yapacak tesisin açılışı törenle gerçekleşti. Tesisin açılışına katılan KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, kadın girişimciyi tebrik ederek, “Akçaova’da KOSGEB destekli kadın girişimci Derya Akar’ın butik zeytinyağı üretmek için kurmuş olduğu tesisin açılışını yaptık. Organik ve soğuk sıkım tesis. Örnek olmasını dilerim. Makineler Aydın’dan, kontrol panosu Aydın’dan yerli olarak temin edildi. Aydınlı isterse yapamayacağı yok” dedi.

MARKASINI OLUŞTURDU


Hayalini kurduğu tesise devlet desteğiyle kavuştuğunu dile getiren Derya Akar, şunları söyledi: “Kendi bahçelerimizdeki ağaçlardan topladığımız zeytinleri, atıl durumdaki dükkanımızda işleyip yağa dönüştürme fikrim vardı. Bu fikrimi gerçekleştirmek için KOSGEB desteğinden faydalandım. Tesisimizi açtık, bu butik tesis ile hem kendi zeytinlerimizi hem de mahallemizdeki üreticilerin zeytinlerini soğuk sıkım ile yağa dönüştüreceğiz. Günlük bir ton zeytinyağı üretim kapasiteli tesisimiz, Eylül ayından itibaren hizmet vermeye başlayacak. Kendi markamı da oluşturdum. İnternet ve sosyal medya mecralarından markamızla butik zeytinyağı satışına başladık. Türkiye’nin zeytinyağı sektöründe önde gelen markalarından biri olacağımıza inanıyorum.”

KADINLARIMIZ TEREDDÜT YAŞAMAMALI


Kadınlara iş kurabilmeleri için devlet desteklerinin sunulduğunu ifade eden Akar, “Ben ev hanımıydım. Bana çevremdekiler, ‘Sen bir fabrikanın başına nasıl geçeceksin?’ dediler. Bu işe korkmadan başladım. Kadınlarımız nasıl başaracağım diye tereddüt etmesin. Kadınlar her yerde olmalı. Kadınların başarılı olabileceğini gösterdim. Tüm kadınlarımızı devlet desteklerinden faydalanmaya davet ediyorum” diye konuştu.