Aydın Ticaret Odası (AYTO) M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda “Aydın Çıldır Havalimanı’nın Yolcu Trafiğine Açılması Fizibilite Projesi” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim ve Rıza Posacı, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Güney Ege Kalkınma Ajansı Sekreteri Serdar Akdoğan ile kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve davetliler katıldı.

EKONOMİ İÇİN BU BİR GEREKLİLİK

Aydın Çıldır Havaalanı’nın yolcu taşımacılığına açılmasının uzun süredir ilin gündeminde olduğunu dile getiren AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Bir ilde ihtiyacı fizibilite etmek gerekiyor. Valimiz öncülüğünde projeyi önceden konuştuk. Havaalanı uzun süredir ilimizin gündeminde. Aydın Ticaret Odası olarak çok ciddi bir rapor hazırlamıştık. Oda ve borsalar olarak bununla ilgili ciddi çalışmalar yapmıştık. Tüm erklerle bu konuyu bir milli mesele haline getirdik. Arsayı bağışlayan Çıldır ailesi de bu milli meseleyi özümsedi ve çabaladı. Bilimsel ve resmi verilere dayanan bir raporu paylaşmıştık. Bugünden itibaren daha kapsamlı bir şekilde yolcu trafiği ile havaalanı yapı maliyeti, ülkemizdeki ve dünyadaki emsalleriyle tam anlamıyla yetkin bir ekip tarafından bu rapor hazırlanacak. Niye şurada var değil. Biz de olsun her ne şartta olursa olsun diye değil. Aydın ekonomisi ve ülke ekonomisi için bu bir gereklilik. Biz kalkınmanın lojistik ile ilintili olduğunu bilen reel sektörün temsilcileri olarak sosyal bir proje değil ekonomik bir proje olduğunu düşünüyoruz. Siyasiler çok çaba gösterdi. Bu çabanın devam etmesinin gerekliliğini ifade ediyorum. Son başbakan Binali Yıldırım, Aydın’da yaptığı mitingde Çıldır Havaalanının faaliyete geçeceğini belirmişti. Bunun gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

AYDIN’IN YETERLİ KAPASİTESİ MEVCUT

Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Çıldır Havaalanı’nın uzun yıllardır yolcu taşımacılığına açılamadığını belirterek, şöyle dedi: “Havaalanımızın yolcu taşımacılığına açılmaması için bir sebep yok. Milletvekili olarak tüm gücümüzle bunu destekliyoruz. Ancak bir türlü mesafe alınamadı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı buraya çok yakın olduğu için açılmıyor olabilir. Fakat kapasite buna müsait. Yeterli kapasite var. Bu toplumsal gayretlerle yolcu taşımacılığına açılacağına inanıyorum.”

“BU KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ”

THY yetkilileriyle görüştüklerini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, “Cumhurbaşkanımıza kadar bu talebi ilettik. Aydın bir tarım kenti. Tarım ürünlerinin taşınması ve iş insanlarımızın yurt içi ve yurt dışına ulaşımı konusunda Aydın’ın önemli bir potansiyeli var. Biz daha önceden bir raporu ulaştırdık. Milletvekilleri olarak bu işin takipçisiyiz” dedi. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, 18 Haziran 2020’den bu yana Aydın’da bir yıllık görev süresini doldurduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Aydın Valiliği görevine başladıktan sonra Çıldır Havaalanı konusu önemli bir gündem maddemiz oldu. Güney Ege Kalkınma Ajansı’na bir fizibilite projesi çağrısı yaptık. Başvurusunu Aydın Ticaret Odamız ve ilgili kurumlarla ortak bir şekilde yaptı. Süreci başlattık. Aydın’ın özellikleri ve potansiyelleri önemliydi. Bunu gerçekleştirmek için gerçekçi verileri toplayacağız. Bir talepte bulunurken ayakları yere sağlam basan ve verilerin tartışmasız herkes tarafından kabul gördüğü sonuçları ortaya koymamız lazımdı. İnşallah bunu ortaya koyacaktır.”

TALEBİMİZİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE ORTAYA KOYACAĞIZ

Aydın’ın 1 milyon 119 bin nüfusuyla Türkiye’nin 20. büyük şehri olduğuna dikkat çeken Vali Aksoy, “Tarımsal potansiyeli ülkede en yüksek illerin başında geliyor. Turizm potansiyeli de oldukça yüksek. Böylesi önemli bir ilde havaalanının olması hepimizin ortak talebi. Bunu sadece genel ifadelerle değil içini daha net ifadelerle doldurarak bu talebimizi daha sağlıklı şekilde ifade etmek adına çalışmayı başlattık. Bizim talebimize ulaşabilecek bir neticeyi ulaşacağımıza inanıyorum. Bunu sağlayabilirsek talebimizi daha güçlü bir şekilde ortaya koyabiliriz. Bu çalışma bu bakımdan önemli. İlin valisi olarak bu projeyi önemsiyorum. Aydın’da bu konuda fikir birliği var. Herkesin ortak arzusu havalimanının faaliyeti geçmesi, bu çalışmanın sağlıklı bir şekilde hazırlanması. İçerisindeki verilerin tartışmasız bir şekilde ortaya çıkarılması. Arzu ettiğimiz havalimanına kavuşmamız için yapacağımız bu çalışmada çıkacak verilerle alakalı. Bu verilerin isteklerimizle örtüşmesi ve yukarı tarafından talebimizin kabul görmesidir” ifadelerini kullandı. GEKA Danışmanı İsmail Çağrı Özcan, “Aydın Çıldır Havaalanı Fizibilite Raporu” sunumu yaparken toplantıya katılanlar projeyle ilgili görüşlerini dile getirdi. Fizibilite raporunun tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.