Geçtiğimiz gün AK Parti Aydın milletvekilleri, AK Partili belediye başkanları , DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter ve şube sorumlularının katılımıyla Büyük Menderes Havzası’nda yaşanan kuraklığa karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili istişare toplantısına katılan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, hazırlanan yol haritasıyla ilgili açıklamada bulundu. Derin sondaj kuyularında kuraklık sebebiyle AYDEM tarafından 1 yıllık geçici aboneliğin devreye sokulacağını da kaydeden Milletvekili Posacı, pandemi sürecine rağmen üreticileri desteklemeye de devam ettiklerini belirtti. Posacı, gübre ve mazot desteğinin Mayıs ayı sonunda, pamuk primlerininse Haziran ayı içinde çiftçilerin hesaplarına yatırılacağını söyledi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE DAMLAMA SULAMAYI ÖNERİYORUM”

Kuraklıkla ilgili daha önce Mart ayında Efeler Ziraat Odası’nda Aydın’daki oda başkanları ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Milletvekili Posacı, “Bu yıl alınan karar gereği hububatta bir kat su ve sonra bir kat daha normal su olmak üzere iki su verilecek. Haziran ayı itibariyle barajdan su salınımı başlayacak. DSİ mümkün olduğunca barajları geç açmak istiyor çünkü ne kadar geç açarsa o kadar geç bitecek. Mart ayında çiftçilerimize kuraklıkla ilgili sıkıntıya dönük bilgilendirmede bulunuldu. Buna göre çiftçilerimize ekeceği ürününü belirlemesi ile birlikte alternatif olarak daha az su isteyen ay çiçeği ekimi de önerildi. Sondaj çaktırmak isteyenlerle birlikte damlama sulama yapmak isteyenler de söz konusu. Ben kendim bu sezon ilk kez arazilerimde damlama sulamayı uygulayacağım. Damlama sulamada Devlet yüzde 50’si hibe veya sıfır faizli 7 yıl vadeli kredi veriyor. Aydınlı çiftçilerimiz bu imkândan da faydalanmalıdır” dedi.

“TARIMSAL SULAMA İÇİN ELEKTRİK HATTI ÇEKECEĞİZ”

Barajlarda su bittikten sonra 25 adet sondaj kazılacağını ve sondaj kuyularına takviye yapılarak sezonun tamamlanmaya çalışılacağını kaydeden Milletvekili Posacı, “Üreticilerimizin en az mağduriyet yaşaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirdiğimiz toplantıda AYDEM Bölge Müdürlüğü yetkilileri de vardı. En hızlı şekilde DSİ’nin yazı vermesiyle AYDEM de bu sezon abone yapma konusunda kolaylık sağlanacak. Sondajlarda kuraklık sebebiyle 1 yıllık geçici abonelik devreye sokulacak. Bu bahsettiğimiz derin kuyular için geçerli. Aydın İl Özel İdare döneminde tarımsal sulamayı sağlamak için hatlar çekti ve trafolar yapıldı. Aydın İl Özel İdaresi’nin lağvedilmesinden sonra esasında bu görev Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi ancak onlar da bunu yapma doğrultusunda bir niyet ve istek yok. Biz de Aydın Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı marifetiyle Büyükşehirin eksik kaldığı tarımsal sulamaya dönük çalışma başlatacağız. Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı eliyle tarımsal sulamalara elektrik hattı çekeceğiz” dedi.

“PAMUK PRİMLERİ HAZİRAN’DA ÖDENECEK”

Aydınlı çiftçilerin vahşi sulamayı bir an önce terk etmesi gerektiğini kaydeden Milletvekili Posacı, “Devletimiz damlama sulamada yerli ürün kullanıldığında yüzde yüzünü de hibe olarak karşılıyor. Bu sezon ürün desenimiz kuraklık nedeniyle geçen seneye göre değişecek. Mart ayındaki toplantı sonrasında üreticilerimiz eski sondajlarını canlandırdı ve bazı çiftçilerimiz damlama sulama sistemine geçti. İnşallah zor bir yıl da olsa bunu da atlatacağız. Tarımsal desteklemelere dönük bize verilen takvime göre Mayıs sonunda gübre ve mazot desteği çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak. Ülkemiz bir pandemi sürecinden geçiyor. En son Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, esnaflarımıza ve işletmelerimize yönelik çok ciddi hibe açıkladı. Pamuk primi desteklemelerinin de Haziran ayı içerisinde çiftlerimizin hesaplarına yatırılması planlanıyor. Zaten pamuk üreticilerimiz bu sene pamuğu istediği fiyattan sattı. Primi de yükselttik. Ayrıca en son açıklanan kararla kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da ertelenecek” ifadelerini kullandı.