Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ile İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, yaya geçidindeki çizgiyi kırmızıya boyayıp trafikte yaya önceliğine dikkat çekti.
Yaya önceliği konusunda toplumda farkındalığı en üst düzeye çıkarmak ve yaya önceliğine verilen önemi vurgulamak amacıyla Aydın’da yaya geçitlerinin ortasındaki çizgiler kırmızıya boyandı. Uygulama kapsamında Efeler ilçesi Atatürk Kent Meydanı’nda bulunan Abide kavşağında şerit boyama etkinliği yapıldı. Etkinliğe katılan Vali Aksoy ile İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, yaya geçidindeki orta çizgiyi fırçalarla kırmızıya boyadı. Vali Aksoy ile Bakan Yardımcısı Erdil, daha sonra meydandaki standı ziyaret ederek öğrencilere trafik kurallarıyla ilgili broşür ve hediyeler dağıttı.

KIRMIZI ÇİZGİMİZİ ÇEKİYORUZ

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, trafikte yayaların güvenliğinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun trafikle ilgili başlattığı çalışmalar kapsamında Aydın’da kırmızı çizgimizi çekiyoruz. Öncelikle yayaların güvenliği her şeyden önemli, Sürücülerin dikkatini çekmek ve daha duyarlı hale gelebilmesi bakımında ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de böyle bir çalışma içerisinde yer aldık. Bakanımızın 2019 yılından sonra trafikle ilgili başlatmış olduğu bu çalışmalarla Aydın’da trafik kazalarında ciddi oranda düşüş var. Hem ölümlü hem de yaramalı kazalar ciddi oranda azaldı. Teminimiz bunları en asgari seviyeye indirmek. Sürücülerimizin yaya geçitlerinde daha duyarlı hale gelerek bu çalışmanın toplumun tüm kesimlerince kanıtsanmasını diliyorum” dedi.

KAZALARDA AZALMA GÖRÜLDÜ

Bakan Yardımcısı Erdil ise, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile emniyet ve jandarma genel komutanlığı ile birlikte ülkenin dört bir yanında kampanya yürütüyoruz. Valiliklerimiz, emniyet müdürlerimiz, jandarma komutanlığı, kaymakamlar ve müdürlerle sahadayız. 2010 yılından bu yana trafik kazalarına ilişkin iyileştirmeleri sağlamak için ciddi kampanya başlattık. Trafik belgesi oluşturduk. 2018 yılında Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle yayalara öncelik tanındı. 2018 tarihten itibaren eğitim içerikli kampanyalar yaptık. 2019 yılı trafik yılı ilan edildi. Trafik yoğunluğunun olduğu günlerde sahada denetim, eğitim çalışmaları sürdürüldü. 2020 yılında önemli projeler geliştirildi. 2020 yılında Erdoğan önderliğinde trafik güvenliği strateji belgesi oluşturuldu. Burada amaç farkındalık oluşturmak ve trafik kazalarını azaltmak. 3 yıl içerisinde ölümcül trafik kazalarında yüzde 30.8 azalma görüldü. Yaralamalı trafik kazalarında yüzde 25 iyileşme oldu. 2018’den önce Dünya ortalamasında Türkiye çok gerilerdeydi. 100 bin kişide 13.4 iken 2020’de yüzde 5.8 oldu. Yüzde 50 iyileşme var. 2021-2023 arasındaki dönemde bu rakamı yüz binde 3 seviyesine çekmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmaların amacı budur. Bakanlık olarak kırmızı çizgi çizerek önceliğin yaya olduğu trafik düzeni oluşturmayı istiyoruz. Bunda da başarılı olacağız” diyerek yapılan çalışmalarla toplumda trafik kazalarıyla ilgili farkındalığın oluştuğunu ifade etti.