Aydın’da doğaseverler, bu yıl da Latmos’da buluşuyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüyen Latmos’ta bu yıl 8’inci Doğa Şenliği düzenlenecek. Ayyıldız Doğa Sporları Kulübü’nün öncülüğünde 3-4 Nisan tarihlerinde yapılacak olan şenliğe yoğun bir katılım olması bekleniyor. Pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecek olan şenlik, iki gün sürecek. Renkli görüntülere sahne olacak şenlikte doğaseverler, Latmos’u yeniden keşfetme fırsatı yakalayacak.

BİN 375 METRELİK ZİRVEYE ÇIKILACAK

Latmos Şenliği hakkında bilgiler veren Ayyıldız Doğa Sporları Kulübü Başkanı Adem Gümüşsu, “8 bin yıllık tarihi ve doğal güzellikleriyle Latmos Dağı’nda şenliği, Türkiye Dağcılık Federasyonu, Aydın Valiliği ve Aydın İl Gençlik Spor Müdürlüğü’nden alınan izinle gerçekleştireceğiz. İlk olarak 3 Nisan Cumartesi Günü, Antik Karya yolunun güzergahı olan Aydın Koçarlı ilçesi Bağarcık köyünde, Latmos Dağı’nın ihtişamında, bu sene de çevre il ve ilçelerden gelecek olan doğasever dostlarımız ile fıstık çamlarının kokusunda çadırlarımızı kuracağız. 4 Nisan Pazar günü Baskı Düzü’ndeki kamp alanımızdan yaya olarak hareket edip
saat 07.00’de bin 375 metre yüksekliğindeki Latmos Dağı’nın zirvesine çıkacağız. 650 metrede olan kamp alanından, Antik Karya Kral Yolu’nu takip ederek, gidiş-geliş 13 kilometrelik zor bir parkurda bin 375 metrelik Latmos Dağı zirvesi olan Tekerlek Tepe’ye ulaşacağız. Zirvede muhteşem Ege Denizi, Bafa Gölü, Söke Ovası ve Menderes Deltası manzarasını görme imkanı bulacağız. Saat 09.00’da Bağarcık Asar Kale'ye 5 kilometrelik kolay parkurda tarihi kalıntılarında yürüyüş gerçekleştireceğiz. Koçarlı’nın Bağarcık Köyü ile kamp alanına 600 metre yürünerek ulaşılmaktadır. Doğaseverler mutlaka yanlarına çadır, mat, uyku tulumu, tepe lambası, yedek kıyafet, mont, yiyecek ve içecek alsın.” dedi.

“NEOLİTİK DÖNEMİNDEN OSMANLI’YA KADAR İZLER TAŞIR”

Latmos’un Bafa Gölü’nün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer aldığını kaydeden Başkan Gümüşsu, “Aydın ve Muğla topraklarına yayılan Latmos Dağı’nın en yüksek yeri, bin 375 metre ile Tekerlek Tepe'dir. Arkeolojik olarak çok önemli olan dağ, Neolitik dönemden Osmanlı'ya kadar izler taşır. Yakın zamandaki önemli prehistorik keşiflerden olan kaya resimleri M.Ö 6.000-5.000 yıllarına tarihselleşmektedir. Tespit edilen 170 resimde av ve hayvanlar yerine, çoğunlukla insan çizilmiştir. İnsanlar tek tek değil, aileyi anımsatacak şekilde çizilmiştir. Bu kaya resimleri resim dili ve konusu açısından dünya kaya resimleri arasında önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu.

“HES KODU OLMAYAN ALINMAYACAK”

Hareket saatleri hakkında bilgiler veren Gümuşsu, “3 Nisan’da Kuşadası’ndan saat 10.00’da, Aydın Kent Meydanı’ndan saat 10.30’da, Söke Öğretmenevi önünden saat 11.00’de, Didim’den saat 11.00’de ve İzmir’den ise saat 08.00’de hareket edilecek. Kampımıza civar il ve ilçelerden bisikletleri ile katılarak performans yapmak isteyen arkadaşlarımız, Bağarası, Koçarlı, Sarıkemer ve Milas üzerinden Sakarkaya istikametinden pedallayabilirler. Faaliyetimiz sportif amaçlı olup, faaliyetimize, doğaya zarar vermeyen, gütmeyen amacı sadece doğada vakit geçirerek Latmos’un gizemli güzelliklerini keşfetmek olanlar, uyum ve sağlık sorunu olmayıp önceden kayıt yaptıran kulüp, grup ve şahıslar katılabilir. Pandemi kuralları çerçevesinde tüm tedbirleri kamp alanında ve yürüyüş esnasında geçerli olacaktır. Kayıt esnasında HES kodları alınıp, alınan HES kodları tarafımızdan sorgulandıktan sonra faaliyete kabul edilecek.” şeklinde konuştu.