Aydın’da çalışmalarını sürdüren Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel, tarımsal ürünlerin Söke Ovası’ndaki durumlarını değerlendirdi. Söke Ovası’nda 2020-2021 sezonu için 80 bin dekar alana buğday ve 40 bin dekara yakın alana yem bitkisi ekimi yapıldığını ifade eden Başkan Sağel, “Geçen yıllara göre bu orana bakacak olursak üretici ve tüketicinin memnuniyetini karşılayacağı kanaatindeyim. Topraklarımızı iyi değerlendirdiğimizi görmek ve üretimi arz talebi karşılayacak düzeye getirme isteği bizleri sevindirmektedir. Topraklarımızı çok iyi değerlendirip ona göre kullanmalıyız. Aksi takdirde dışa bağımlılıktan kurtulamayız. Topraklarımızdan en üst seviyede verim almak için tarımda planlama ve modernleşmeye açık olmamız gerekmektedir.” diye konuştu.

“ÜRÜNLERİN TAKLİTLERİ DE ARTIŞ GÖSTERDİ”


Pandemi döneminde doğal ürünlere olan talebin arttığını kaydeden Başkan Sağel, “Bununla birlikte ürünlerin taklitleri de artış gösterdi. Zeytinyağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği yönünde açıklamaların, yıllardır üreticinin sıkıntısı olan zeytinyağı tağşişini de arttırdığı ortadadır. Zeytinyağında en çok kullanılan taklit yöntemi ise ucuz bitkisel yağların karışımlarının olduğudur. Karışım yağlar olarak kanola, aspir, prina rafine yağı kullanılıyor. Bu şekilde, tüccara 30 lira olan yağın maliyeti 10 liraya kadar düşürülüyor. Türkiye’de zeytinyağı tüketimi halkın bilinçlenmesiyle önemli bir değer kazandı. Eskiden yıllık kişi başı tüketim 0,75 litre iken şimdi bu oran 2 litrelere yükseldi. Tabi son 20 yılda 100 milyon zeytin ağacı sayımız da 170 milyona çıktı. Bu oranda üreticinin zeytinyağını ne kadar önemsediğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.


“LİSANSLI DEPO İÇİN SÖZ ALDIK”


2020 pamuk sezonunda kalite ve fiyatların memnun edici seviyede ilerlemesi buna ek olarak primin artması ile birlikte üreticinin yüzünün güldüğünü belirten Başkan Sağel, “Bizlerde önümüzdeki yılda üreticilerimizi de dahil edebileceğimiz Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depo Anonim Şirketimizin temellerini atmış olacağız. Bunun için MKYK üyesi AK Parti Milletvekilimiz Sayın Metin Yavuz da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a projemizin ülkemiz ve Söke’miz için ne kadar önemli olduğunu tekrar ederek Sayın Bakanımızdan lisanslı depomuzun kuruluşu için destek sözü aldı” dedi.