Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak için Aydın’a gelen Bakan Pakdemirli, Aydın programı kapsamında Söke’de sivil toplum kuruluşu başkanları ve sektör temsilcileriyle toplantı gerçekleştirdi.
Söke Kaymakamı Soner Zeybek, Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel tarafından karşılanan Bakan Pakdemirli, toplantıda Aydın’a verilecek tarımsal destek ve yatırımlarla ilgili birçok müjdeyi verdi. Aydın’ın hem tarım hem de gıdada dünyaya nam salmış bir şehir olduğunu, organik tarımda da Türkiye’nin lideri olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Gıda fiyatları ile ilgili tüketicimiz şikayet ediyor. Gıda fiyatlarında Mayıs ayında rahatlama olacağını düşünüyoruz. 2017’de tarımda yüzde 50’ye varan bir yüzdelik dilimde tarımsal hasılamız arttı. Tarım son 3 yıldır kesintisiz bir şekilde büyüyor. 2020 yılında dış ticaret fazlası 5,5 milyar arttı. Tarımsal ihracatımız yüzde 5 arttı. Aydın önemli bir tarım bölgesi. İncirde, zeytinde, kestanede Türkiye’de birinci, enginar, pamuk, turunç, börülce olarak da 2. sırada yer alıyor. Laftan çok icraatı olan bir iktidarız ve son 3 yılda ülkemizde 2,5 milyar lira tarımsal destek ve yatırım yapıldı. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında 136 projede 70 milyon lira hibe, 2.095 kişiye istihdam sağladık” dedi.

SUYUN GÜCÜ MİLLETLE BULUŞUYOR

Sulama yatırımlarının 570 milyon liraya ulaştığını ifade eden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi: “Orman yatırımlarında 34 milyon lira yatırım yaptık. 19 milyon fidanı toprakla buluşturduk. ‘Suyun gücü milletle buluşuyor’ diye bir sözümüz var, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık geçen yıl, son 3 yılda 570 milyon lira sulama yatırımları yaptık. İlk defa burada açıklıyorum, sulama birliklerinin tarifelerini değiştirmek istiyoruz. Suyu az kullananı ödüllendirmemiz, çok kullanana ise çok ödeyeceksin gibi bir inisiyatifimiz olacak.”

MÜJDELERİNİ SIRALADI

Bakan Pakdemirli, Aydın’da toplam 10 tesiste 516 milyon liralık yatırım yapılacağının müjdesini verdi ve şöyle konuştu: “Cuma günü Aydın’a 37,4 milyon lira yem bitkileri desteği sağlayacağız. Aydın’ın tüm projelerinin onaylanacağına söz veriyorum. Toplam hibe miktarı 15 milyon lira olan 16 proje destek kapsamına alındı. 1 milyar 125 milyon lira bütçeli IPARD-2 10. Başvuru dönemi devam ediyor. Ormancılık faaliyetleri kapsamında 14 milyon lira yatırım yapacağız. Orman köylülerine 2,5 milyon lira kredi ve hibe desteği sağlanacak. 500 dekar alanda 8 bin kestane ağacı dikilecek. Çine Sulaması kapsamında 66 bin 800 dekar arazi sulanacak. Nazilli’ye 10,7 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. Projenin maliyeti 150 milyon lira. Karacasu, Koçarlı, Çine, Yenipazar, Karpuzlu ve Söke’de tarımsal sulama projeleri hayata geçirilecek. Aydın’ın tüm projelerinin onaylanacağına söz veriyorum.”