Karacasu Pidesinin tescillenmesi ve coğrafi işaret alması için Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası öncülüğünde 2018 yılında başlatılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı. İlk hazırlıkların ardından 18 Temmuz 2018 tarihinde gerekli başvuru dosyası Türk Patent ve Marka Kurumuna sunuldu. Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz’ün koordinesinde Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mehmet Taşdelen’in teknik desteği ile yapılan başvurunun ardından yaklaşık 2 yıllık süre zarfında kurumun istediği çalışmalar pide ustalarının özverisiyle yerine getirildi ve kıymalı, kuşbaşılı, kaşar peynirli, beyaz peynirli, yuvarlak kıymalı ve tahinli çeşitleriyle Karacasu Pidesi coğrafi işaret almaya hak kazandı. Eylül ayı içerisinde nihai sonuç belli olurken coğrafi işaret belgeleri hazırlanıp ustalara teslim edildi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığında pide ustalarına coğrafi işaretle ilgili bir bilgilendirme yapılırken verdikleri destek için teşekkür edildi.

TANITIMA KATKI SUNACAK BİR BELGE


Coğrafi işaret belgesinin alınması için gereken desteği en baştan beri veren ve Karacasu'nun tek başına bu belgeyi almasını sağlayan Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Sefa Töz, “Bizden önceki dönemde Aptullah Başkanımız gerekli çalışmaları başlatmıştı. Biz de bu çalışmaların önemini bildiğimiz için kaldığı yerden devam ettirdik ve göreve gelir gelmez başvurumuzu yaptık. Yüksekokulu Müdür Yardımcımız Mehmet Taşdelen Hocamız gerek başvuru dosyasının hazırlanmasında gerek sonrasındaki işlemlerin yürütülmesinde hiçbir karşılık beklemeden bizlere yardımcı oldu. Karacasu pidesini dünya çapında marka yapmaya çalışacağız. Hedefimiz bu. Karacasu’muza hayırlı uğurlu olsun. Karacasu’muzu daha iyi tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Pidemizi dünyaya tanıtacağımızın sözünü veriyorum. Yapılacak ilk festivalde dünyanın en uzun pidesini yapıp Guinness Rekorlar Kitabı’na gireceğiz. Tescil çalışmalarını başlattığı için başta Aptullah Başkanımıza, desteklerinden dolayı Mehmet Hocamıza ve ustalarımıza teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte ise bu kez Nazilli Ticaret Odası ile birlikte Karacasu çömleği ve Karacasu keşkeğinin coğrafi işaretini alacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. Karacasu’nun turizmine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

“KARACASU İÇİN BİR GURUR”


Bu çalışmanın ilçe için çok önemli olduğunu vurgulayan Karacasu MYO Müdür Yardımcısı Mehmet Taşdelen, “Karacasu Pidesine dair elimizde tarihi bir metin var. Bundan sonra gelecek kuşaklara da yol gösteren tarihi bir delil bırakıyoruz. Bu da ayrıca gurur verici. Herkese nasip olmaz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi. Coğrafi işaret konusunda bilgi veren Taşdelen, “Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. Bu bağlamda Karacasu Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından Karacasu ile özdeşleşmiş ve üne kavuşmuş bir ürün olan Karacasu Pidesi için 18 Temmuz 2018 tarihinden itibaren korunmak üzere tescil sürecini başlattık. 26 aylık geçen süre içinde sabırla süreci takip ettik. Bugün ise nihai sonucun mutluluğunu yaşamaktayız. Karacasu Pidesi, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 17 Eylül 2020 tarihinde tescil edilmiştir. Tescilimiz ile ilgili kaynağa Tür Patent ve Marka Kurumu’nun kurumsal internet sayfasında bulunan, Türkiye'nin Dijital Coğrafi İşaret Platformu içindeki Aydın ili Coğrafi İşaretler kısmından ulaşılabilir” dedi.

GELECEK KUŞAKLARA IŞIK TUTACAK


Sözlerini sürdüren Taşdelen, “Bu tescil için hazırlanan dosya içeriğinde özverili çalışmaları ile gerekli bilgi birikimlerini paylaşan başta Karacasulu pide ustalarımıza, dosyanın oluşumunda geçmişten günümüze önemli kaynak bilgisi sağlayan Karacasu basının güzide temsilcisi Sn. Özgür Dedeoluk’a, pidecilik mesleğini icra etmeyip Karacasu adına böyle bir çalışmaya manevi desteklerini esirgemeyen Karacasulu tüm esnaflarımıza ve Karacasu sevdalılarına, dosyanın hazırlanmasında metnin yazım ve anlatım dilini inceleyip değerli katkıları olan Sn. Hüseyin Kuruüzüm’e, pidenin tescil sürecinde imkânları seferber eden başta Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sn. Sefa Töz olmak üzere Oda Yönetimine, yine tescil süresince gelişmeleri yakından takip eden ve desteklerini her zaman hissettiğim Karacasu Kaymakamı Sn. Ahmet Soley’e, Karacasu Belediye Başkanı Sn. Zeki İnal’ a, Karacasu Memnune İnci MYO Müdürü Sn. Dr. Öğr. Üyesi Umut Tolga Gümüş’e ve Karacasu halkına teşekkürlerimi sunarım. “Karacasu Pidesi” coğrafi işaret adıyla tarihi kayıtlara geçen ve gelecekte pidecilik mesleğini yapacak genç ustalarımıza ışık tutacağına inandığım bu tescilin Karacasu’muza hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
Pide ustaları da hiçbir maddiyat gözetmeden çalışmaların başından sonuna kadar yardımcı olan Mehmet Taşdelen’e, çalışmaları en iyi şekilde devam ettiren mevcut başkan Sefa Töz’e emeklerinden dolayı teşekkür etti.