AFAD görevlileri, deprem anında yapılması gerekenleri anlatarak vatandaşları deprem konusunda bilinçlendirdi. Depremlere karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Deprem Simülasyonu TIR'ları Aydın’a geldi. Atatürk Kent Meydanı’nda kurulan Deprem Simülasyonu TIR'ında vatandaşlar 21 yıl önceki 7.2 şiddetindeki Düzce depremini bire bir yaşadı. AFAD Aydın İl Müdürü Ramazan Harman ile görevliler tarafından afet bilicinin geliştirilmesi için her yaştan katılımcıya deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği, doğru davranış şekillerinin neler olduğu uygulamalı olarak gösterildi. Vatandaşlar, Simülasyon TIR'ına yoğun ilgi gösterirken deprem anının canlandırıldığı anlarda korkulu dakikalar yaşadı.

O ANLARI YAŞADILAR


AFAD TIR'ında, depremde neler yapılacağını öğrendiklerini dile getiren vatandaşlardan Cengiz Arslan, “Deprem her yerde ve her an karşımıza çıkabilir. Son dönemde yaşanan depremler, depremlere hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. Burada uygulamalı olarak bize gösterilen metotlarla depremde neler yapacağımızı öğrendik. Bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyorum” dedi. Deprem Simülasyon TIR'ındaki eğitime katılan gazeteci Kıymet Sarıyıldız ise deprem anında çok korktuklarını ve o anı yaşadıklarını belirterek depremin yıkıcı etkilerinden korunmak için verilen eğitimin önemine dikkat çekti.

VATANDAŞLARI TIR'A DAVET ETTİ


Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ramazan Harman ise, Aydın’ın birinci derece deprem kuşağında yer alması nedeniyle eğitimlerin ayrı bir önem taşıdığının altını çizdi. Vatandaşları, 10 gün kentte bulunacak olan Deprem Simülasyon TIR'ına davet eden Harman, “AFAD Eğitim Daire Başkanlığı iki tane Deprem Similasyon TIR'ını ilimize göndermiştir. Diğer TIR'ımız ise bu ayın 27’sinde gelecek. Aydın ve 17 ilçesindeki bütün vatandaşlarımıza, öğrencilerimize ve kamu kurumlarındaki vatandaşlarımıza deprem anında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiğini önce eğitimsel sonra ise uygulamalı olarak anlatacağız. Bu Similasyon TIR'larımızda Düzce, Van depremlerimizin 7.2 ve 7.4 büyüklüğündeki depremleri uygulamalı olarak yaşatmaya çalışacağız. 20-30 saniye sürecek deprem anında vatandaşlarımıza uygulamalı olarak ne yapmaları gerektiğini öğretmeye çalışacağız. Çünkü ilimiz bir deprem kuşağında yer alıyor” dedi.

BÖLGE DEPREM TATBİKATI AYDIN’DA YAPILACAK


Harman ayrıca 30 Mart-02 Nisan arasında Aydın’da düzenlenecek olan 2020 Uluslararası TAMP Tatbikatı hazırlıklarının da devam ettiğini belirterek, “Bu tatbikatta 20’ye yakın il katılacak. 7 tane devletten 300’e yakın personel tatbikata katılacak. 7 büyüklüğünde Efeler’de bir deprem tatbikatı yapacağız. Yaklaşık 3 bin 500 personel görev alacak” diye konuştu.