Bilim kültürünü geniş kitlelere yaymak ve toplumda bilime olan ilgiyi arttırmak, çocukların ve gençlerin tüm bilim alanlarında çalışma yapmalarını özendirmek amacıyla Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bilim Şenliği yapıldı. Efeler ilçesi Sanat Sokak’ta gerçekleştirilen Bilim Şenliği’nin açılışı Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Aydın Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tunay Çoban ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz tarafından yapıldı. Bilim Şenliği’nde Amerika’dan dereceyle dönen robot takımı rOctopus ile Bilim Sanat Merkezi Müdürlüğü’nün TÜBİTAK 2019 yılı 13’üncü Ortaokulu Öğrencileri Araştırma Projeleri Türkiye birincisi olan ve “Kestane üretiminde Türkiye şampiyonu olan Aydın ili bu konuda yeterince tanınıyor mu?” isimli coğrafya projesinin stantları de yer aldı. Ayrıca şenlikte proteryum ile bilim filmleri gösterileri, güneş teleskopları ile gözlemler, hatıra fotoğraf maketleri gibi birçok icat görücüye çıktı. Vali Yavuz Selim Köşger protokol üyeleri ise tek teke stantları gezerek icatlar hakkında bilgi aldı. Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi, Umut Erözdemir’in piyano resitali ve mehteran takımı gösterisi ise bilim şenliğine renk kattı.

 “YENİLİKÇİ, GİRİŞİMCİ, ÜRETİCİ BİR NESİL YETİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”

İçinde bulunduğumuz yüzyılın bilim ve teknoloji açısından çok hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, “21’inci yüzyıla uygun öğrenme modellerinin kullanılmak için fen matematik, mühendislik, matematik (STEM) gibi dört önemli disiplin ile dersler birbirine entegre edilmeye çalışılıyor. STEM eğitimi, öğrencileri bilgiyi temel alan bir ekonomi için hazırlamaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ve sağlam bir ekonomi için okullarımızda STEM alanlarına ilgi duyan yenilikçi, girişimci, üretici bir nesli muhakkak yetiştirmek zorundayız” dedi.

“STEM’İ UYGULAYABİLİRSEK GÜZEL GÜNLER BİZİM OLACAK”

Bilginin marifet haline dönüşmesi için STEM’in öneminden bahseden Vali Köşger de, “Malumatı marifet haline getirirsek, bilgiyi insan kişiliği üzerinde değiştirici bir etkene dönüştürebilirsek ve insan hayatına tatbik edersek, bilgiyi sadece kitapta durduğu gibi değil diğer bilgilerle sentezleyip ortaya bir verim çıkarırsak bilgi o zaman faydalı hale getirir. STEM de bunun için uygulamaya konulmuş bir sitemdir. STEM’in dünya ülkeleri arasında uygulaması devam ediyor. Ülkemizde de STEM eğitiminin örneklerini uygulamaya çalışıyoruz. Aydın bu konuda eğitim alanında daha önce nasıl önderlik yaptıysa şimdi de bu alanda önderlik yapmaya çalışıyor. Bu STEM projesi tam anlamıyla hayata tatbik edildiğinde güzel günler bizim olacak” diye konuştu.