15 Temmuz darbe girişiminin ardından Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturması 17 Temmuz günü aralarında birçok işadamı, bürokrat bulunan çatı yapılanması gözaltına alınmıştı. Tutuklanan çatı yapılanması için savcılığın hazırladığı iddianamenin kabul edilmesinin ardından bu hafta başında 64 sanıklı çatı yapılanmasının yargılanmasına başlandı.

 SUÇLAMALARI İNKAR ETTİLER


Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen dava Aydın Gençlik Merkezi Şehit Fethi Sekin Tiyatro ve Konferans Salonu'nda 37’si tutuklu 64 sanığın yanı sıra ailelerin de katılımıyla görüldü. Yoğun güvenlik önlemleri altında mahkeme salonuna getirilen tutuklu snaıklar, bütün suçlamaları inkar ederken, zaman zaman duruşmalarda hakim sanıklara sert uyarılarda bulundu.

ANCIN İTİRAFÇI OLDU


Çatı yapılanması içerisinde yer alan AK Parti’nin 2009 yerel seçimlerinde Aydın Belediye başkan adayı olan Mustafa Ancın, itirafçı olduğu ortaya çıktı. Sözde cemaat ile ilgili bildiği her şeyi ifadesinde ve çıkarıldığı mahkemede anlatan Mustafa Ancın, 2012’ye kadar oluşumun içerisinde olduğunu fakat daha sonra bağlantılarını kopardığını anlatmıştı. Cemaatin Aydın’daki bağlantıları hakkında da ifadeler verdiği öğrenilen Mustafa Ancın mahkemeden tahliyesini talep etmişti.

ARA KARARDAN 14 TAHLİYE ÇIKTI


Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın ilk duruşmasında 5’inci celsenin sonunda ara karar açıklandı. Mahkeme Başkanı Mustafa Ümit, tutuklu ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan sanıklar ve sanıkların avukatlarının hazır bulunduğu duruşma salonunda verilen ara kararı sanıkların yüzüne okudu.
  FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçlaması ile 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen davada çatı yapılanması içerisinde yer alan aralarında işadamı Mustafa Ancın ve Haluk Ancın’ın da bulunduğu 14 kişi tahliye edildi.

 DELİL YETERSİZLİĞİNDEN TAHLİYE OLDULAR


 Mahkeme heyeti, aralarında işadamı Mustafa Ancın ve Haluk Ancın’ın da bulunduğu Abdülkerim Tikbaş, Adnan Akçay, Arif Kocagöz, Aysun Kocagöz, Avni Kocagöz, İbrahim Hilmi Maraş, Mahir Kızılkaya, Mehmet Bağcı, Mehmet Yapar, Ömer Faruk Tabaklı, Recep Baltacı, Salih Yılmaz hakkında, delil yetersizliği ve tutuklu bulunma sürelerini de göz önüne alarak tahliye kararı verdi.

 MAL VARLIKLARININ ÜZERİNDEKİ TEDBİR KALKMADI


 Tahliye olan şahıslara yurt dışına çıkış yasağı getirildi. 23 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamını karar verildi. Ayrıca kararda sanıkların mal varlıkları ve banka hesapları üzerindeki tedbirin kaldırılması talebi reddedildi. Tutukluluğu devam eden bazı sanıkların Bylock hesapları çözümlendikten sonra karara varılacağı açıklandı. Mahkeme 30 Ekim 2017 tarihine ertelendi.