Aydın’da son günlerde etkili olan yağışlar özellikle ilçe merkezlerinde hayatı olumsuz yönde etkiledi. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmazken yağışlardan çiftçiler etkilendi. Dolu ve taşkınlardan dolayı il genelinde bin 188 çiftçinin etkilendiğini ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, tespit çalışmalarının tamamlanmasından sonra zararın TARSİM kapsamında olanların TARSİM’den, olmayanların ise önceki yıllarda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı kanalıyla karşılanacağını belirtti.

“33 MİLYON ZARAR OLUŞTU”

Yavuz, yaptığı açıklamada, “İl genelinde toplam 365 bin hektar tarım alanımız var. ÇKS’ye kayıtlı 50 bin üzerinde çiftçimiz var. Meydana gelen bu sağanak yağış ve taşkınlardan dolayı sadece 2 bin 800 hektarı yani yüzde 1’in altında olan bir bölüm ile birlikte bin 188 çiftçimiz bu zarardan etkilendi. Şu ana kadar yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre; Efeler’de 6 milyon 982 bin 715 bin 35 lira, İncirliova’da 4 milyon 717 bin 401 lira, Çine’de 72 bin 304 lira, Koçarlı’da 17 milyon 761 bin 845 lira, Karacasu’da 1 milyon 189 bin 950 lira, Bozdoğan’da 2 milyon 416 bin 450 lira olmak üzere toplamda 33 milyon 140 bin 666 lira zarar tespiti yapılmıştır. Tabi yaşanan bu olay sonrası herhangi bir can kaybı veya yaralanmanın yaşanmaması bizlerin şu anki tek tesellisidir. Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzce sahada zarar tespit çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilecektir” dedi.  

“ÇİFTÇİNİN ZARARI KARŞILANACAK”

Aydınlı çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Yavuz, “Kesin tespit çalışmaları tamamlanan Efeler ilçesindeki 295 çiftçiye ait toplam 6 milyon 982 bin 715 liralık zarardan, 25 çiftçiye ait olan 393 bin 875 liralık zararın TARSİM kapsamında olduğu anlaşılmıştır. TARSİM Sigortası olan çiftçilerimizin zararları TARSİM tarafından, sigortası olmayan çiftçilerimizin de zararları önceki yıllarda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı'ndan borç erteleme kararı çıkması durumunda işlemler gerçekleştirilecektir. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'ndan istenen ödenek dahilinde para gelmesi durumunda zarara uğrayan çiftçilerimize dağıtımı gerçekleştirilecektir. Allah daha büyük felaketlerden korusun inşallah. Çiftçi kardeşlerimize ve değerli hemşehrilerimize geçmiş olsun” diye konuştu.