Söke Kaymakamlığı başkanlığında Söke İlçe Tarım Müdürlüğü, Söke Ziraat Odası, Söke Ticaret Borsası ve TARİŞ Söke Pamuk Tarım Satış Kooperatifi temsilcilerinden oluşan ‘Söke Pamuk Kalitesini Koruma Komisyonu’, ilçedeki çırçır işletmelerini denetleyerek pamukta nem oranlarının ölçümlerini yaptı.
Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, İlçe Tarım Müdürü Zeki Burhuni, Ticaret Borsası Başkanı A. Nejat Sağel, Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş ve Söke TARİŞ 131 Sayılı Pamuk ve Yağlı Tokumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer'den oluşan ekip başta TARİŞ olmak üzere on civarında çırçır işletmesini ziyaret edip işletmelerin teslim aldıkları pamuklarda nem oranlarını ölçerek kontrollerde bulundu.

AMAÇ KALİTELİ PAMUK

Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu, kontrollerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Söke pamuğunun kalitesini koruyabilmek amacıyla Söke Kaymakamlığı başkanlığında oluşturduğumuz Söke Pamuk Kalitesini Koruma Komisyonu olarak, Söke Ovası’nda pamuk hasadının başladığı bu günlerde ilk denetimlerimize çırçır işletmelerinden başladık. Hasat boyunca denetimlerimiz hem çırçır işletmelerinde, hem de tarlada hasat yapan pamuk toplama makineleri üstünde sürecek. Pamukta kalitenin korunması için hasat edilen pamuğun nem oranının kiloda yüzde 14'ten fazla olması sakıncalı. Bugün yaptığımız kontrollerde başta Söke TARİŞ'te ve diğer işletmelerde nem oranlarının düşük olduğunu, yüzde 4-8 civarında olduğunu görmek bizi sevindirdi. Söke pamuğunun kalitesini eski seviyelerine çıkartabilmek için Pamuk Kalitesini Koruma Komisyonu olarak, Söke Jandarma Komutanlığının da desteğini alarak kontrolleri sürdüreceğiz. Söke pamuğunun kalitesinn yükselmesiyle birlikte pamuğun kalitesi de artarken piyasa fiyatı da yükselecektir. Buradan çiftçilerimizi, pamuk hasat makine sahiplerini, ‘Nem oranının yüksek olduğu gece saatlerinde, çiğ oranlarının yüksek olduğu sabahın ilk saatlerinde pamuk hasadı yapmasınlar’ diye uyarıyoruz. Hasat makinelerinde uydu üzerinden kontrol edilebilen nemölçer cihazları olmasına rağmen bazı makinecilerimizin uymadıklarını geçen sezon gördük. Bu sezon karşılaşırsak makinelerin çalışmalarını men etme yetkimiz bile var. Amacımız Söke pamuğunun eskiden olduğu gibi aranan kaliteye ulaşmasını sağlamak" dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİ UYARIYORUZ”

Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş ise, şunları kaydetti: "Pamukta nem oranı kalitesi açısından çok önemli. Üreticimiz ve makineciler nem oranı yüksek seviyelerdeyken toplamasınlar. Nem oranı yüksek pamuğun kalitesi düşerken hem ülke ekonomisine, hem de çiftçimizin kazancına büyük zarar verir. Üreticimizi uyarıyoruz.”

“STARDARTLARA UYULMAZSA ALIM YAPMIYORUZ”

Söke Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer de, “Biz kooperatif olarak pamuk alımlarımızda nem oranı yüzde 12’den yüksek olan ürünlerde alım fiyatlarında kesinti yapıyoruz” diye konuştu. Özer, nemin belli oranın altında düşük olması durumunda ise fiyat farkı verip çiftçileri ödüllendirdiklerine dikkat çekti. Kooperatif olarak tüm alım sahalarında nem oranlarını sıkı bir şekilde denetlediklerini,  standartlara uyulmazsa alım da yapmadıklarını aktardı.

DUYARLILIK TALEBİ  

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel, “Kaymakamlığımız başkanlığında oluşturulan Koruma Komisyonu’nun yaptığı kontrollerle Söke pamuğunun kalitesi yükselirken kalitesi de artacaktır. Kurulan komisyonun aldığı kararlara tüm çiftçilerimizin, makinecilerin ve çırçırcılarımızın uymalarını diliyoruz” diyerek duyarlılık istedi.
Muhabir: Yazar Silinmiş