İlçede 7 yıldır salçalık biber üretimi yapan Başkan İsa Sevinç, bu kez salçalık domates üretimi için kolları sıvadı. Dikim çalışmalarını tamamlayan Sevinç, “ Karacasu’da salçalık domates üretimine ilk defa bu yıl başladık. 30 dekar alanda Karacasu’da salçalık domates fidesi diktik. Dikimleri tamamladık. Şu anda da işçilerimiz ot temizliği yapıyorlar. Makinanın seyrek bıraktığı yerlere sıklaştırma yapıyorlar. Yaptığımız istişarelerde Aydın Yenipazar’da ağırlıklı olarak dikilen domates cinsi olan F1’i tercih ettik. Sözleşmeli dikim yaptık. Zer Gıda ile anlaştık. Fidesini firma verdi. Mühendisleri zaman zaman kontrole gelerek verilecek gübre ve atılacak ilaç konusunda bilgi veriyorlar” dedi.

TÜTÜNDEN KAZANÇLI OLABİLİR

Verim beklentisi hakkında soruyu yanıtlayan Sevinç, “İnşallah iyi bir verim alırız. Aydın bölgesindeki yetiştiriciler 10-16 ton arasında verim aldıklarını söylüyorlar. Bu yıl şu kadar verim alacağız diyemeyiz. Bölgede ilk defa dikiliyor. Her ürün gibi bakım istiyor. 10 tondan aşağı düşmezsek tütünden de daha iyi bir verim elde edeceğimizi düşünüyoruz. Domatesin tütün kadar işçiliği fazla değil. Tütünde her bir dalın dibini işçinin 3 kere dolaşması gerekiyor. İki domates sırasının arası 125 santim. Rahatlıkla çapa makinası kullanabilirsiniz. Fideler küçük olduğu için bugün işçi sokmak zorunda kaldık. Arazi hazırlığına biraz erken başladık. Çünkü yabani otları da temizlememiz gerekiyordu” dedi.

BİBER ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR

Sözlerini sürdüren Sevinç, “Salçalık biberde de kapya biber üretimi yapıyoruz. 7 yıldır yapıyorum. Balıkesir’den bir düğünden dönerken bu ürünü gördüm. Az bir alanda deneme ürünü yaptım. Verimli olduğunu gördüm. 35 dekar alanda üretim yapmaya başladım. Bir pazarım oluştu. Bu sebeple devam ediyorum. Bakım ve iklim şartlarına göre değişse de ortalama 3 ton ürün alıyorum” ifadelerini kullandı. Domates üretimini şu ana kadar kimseye tavsiye etmediğini de sözlerine ekleyen Sevinç, “İnsanlara tavsiye etmedim. Çünkü geçen yıl ayçiçeği sebebiyle bir handikap yaşadık. Piyasanın kötü olması bizim önermemiz insanlarda bize karşı bir tepki oluşturdu. Halbuki ülke genelinde bir sıkıntı yaşanmıştı. Bu riski kendim almak istedim” dedi.