HAK-İŞ, Konfederasyonu Aydın İl Başkanlığı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Efeler ilçesindeki Atatürk Kent Meydanı’nda toplandı. Meydanda yapılacak büyük kutlama öncesi alana gelen ve ayrı bir kutlama yapan HAK-İŞ üyeleri, konfederasyona ait bayraklar ve Türk bayrağı açtı. Basın açıklamasına çok sayıda üye katıldı.

PAMDEMİ NEDENİYLE OMUZ OMUZA DEĞİLİZ


Kısa süren basın açıklamasında pandeminin devam etmesi nedeniyle alanlarda olamayacaklarını söyleyen HAK- İŞ Konfederasyonu Aydın İl Başkanı Nefise Şahin emekçilerin hakkı için daha fazla gelir güvencesi, adaletin tesis edilmesi, sosyal, ekonomik refah ve sorunların çözümü için taleplerini 81 ilde sosyal platformlardan aktardıklarını kaydetti.

TALEPLERİ İLETTİ


Aydın İl Başkanı Nefise Şahin, emekçilerin enflasyona karşı korunmasını talep ederek isteklerini şu şekilde sıraladı: “Tüm emeklilerimiz için daha fazla iş gelir güvencesi istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerinin sorunlarını çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Herkes için düzenli askeri gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Güvenceli esneklik düzenlemelerinin insana yakışır iş çerçevesinde ele alınmasını istiyoruz. Mevcut işyerlerine ve çalışanlarının dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için adil bir geçişi mümkün kılacak politikaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Kamu çerçeve protokolü kalan maddelerinin uygulanmasını talep ediyoruz. Kamu çerçeve protokolü kapsamında KİT'lerdeki işçilerin kadroya geçirilmesi, geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmesi, kadroya geçen işçilerin tayin becayiş adlarının edilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunların çözülmesini istiyoruz. 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamında Belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen hak ve kazanımların enflasyon karşısında ezilmesini talep ediyoruz. Tekelci yapıda bulunan sosyal diyalog mekanizmalarının katılımcı bir anlayışla yeniden oluşturulmasını talep ediyoruz covid-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Kayıt dışı istihdam ve ekonomi ile etkin mücadele edilmesini istiyoruz. İşsizlik oranlarının düşürülmesini geç kadın ve engelli bireylere yönelik istihdam fırsatlarının oluşturulmasını istiyoruz. Ülkemiz çalışma hayatının ihtiyaçlarına uygun şekilde istihdam seferberliği oluşturulmasını istiyoruz. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalara yönelik tedbirler alınmasını ve emekçilerin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz."