Aydın'ın en önemli yöresel ve ihracat ürünleri arasında yer alan incir, geçtiğimiz yıl içinde fiyat açısından üreticisinin yüzünü güldürürken, boş araziler incir fidanı dikilerek değerlendirilmeye başlandı. Yenipazar’da da adete dağ taş incir fidanlarıyla donatılırken, çiftçilik ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Karacaören Mahallesindeki vatandaşlar da boş arazilerini incir fidanlarıyla doldurdu. Aydın’da birçok ailenin geçim kaynağı olan incirin gelecek yıllarda da üreticisini sevindirmesi beklenirken, Türkiye incir rekoltesinin yüzde 80’ini karşılayan Aydın’da bu rakamın önümüzdeki yıllarda son dikilen fidanlarla birlikte daha üst seviyelere çıkması hedefleniyor.

“İNCİRİN ÖNÜ ARTIK AÇIK” 

Çiftçinin incire yönelik yatırımını doğru bir karar olarak değerlendiren Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “İncirin önü artık açık. İncir ihracatında da sıkıntı yok. Çünkü yurt dışından çok fazla bir talep var. Bu yüzden çiftçinin incir dikmesi doğru bir karar. Endüstriyel anlamda ve tatlı çeşitleri arasında işlenmiş incir ürünlerinin yeri çok fazlalaştı. İncir artık patlağı, çatlağı, hurdası ve her şeyiyle değerlendirilen bir meyve haline geldi. İncir her yönüyle üreticinin yüzünü güldürüyor çünkü artık eskisi gibi üreticinin mallarının elinde kalması gibi bir durum söz değil. Bu anlamda incirin önümüzdeki yıllarda da değerinin artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.   

50 BİN FİDAN DİKİLECEK

Karacaören Mahalle Muhtarı Mustafa Kıroğlan da, vatandaşın incire yönelmesinin üretici ve çiftçi açısından önemli olduğunu söyledi. Geçen yıl incirin para etmesinin üreticiyi bu yola sevk ettiğini söyleyen Kıroğlan, kendisi de başta olmak üzere Karacaören Bölgesinde birçok vatandaşın boş meralara 50 bin incir fidanı dikeceğini sözlerine ekledi.

FİDAN DİKİMİNDE İZLENEN YOL 

Öncelikle vatandaşlar boş arazilerini kış aylarında, verimin daha yüksek olması için iş makineleri ile çapalatıyor. Daha sonra Ocak-Şubat aylarında yapılan budamalarda çevredeki yetişkin incirlerden yaklaşık bir metre uzunluğunda çubuklar kesiliyor. Bu kesilen çubuklar kurumaması ve fide şekline gelmesi için fidan dikim zamanına kadar toprağa toplu ve yatay bir şekilde gömülüyor. Nisan ayının başında başlayan dikim öncesinde de toprağın tekrar havalanması için araziler bu sefer traktörlerle sürülüyor. Kış ayında toprağa gömülen fidanlar topraktan çıkarılıp bu sefer tek tek belirli aralıklarla kazılan çukurlara dik bir şekilde gömülüyor. Hemen hemen hiçbir şekilde görülmeyecek şekilde toprakla buluşan fidanlar ise kısa bir sürede filizlenerek büyümeye başlıyor. Dikim işlemleri ise Mayıs ayının başına kadar devam ediyor.

Haber Videosu

Muhabir: Yazar Silinmiş