Vergi düzenlemelerini de içeren “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme, yaş şartını tamamlamış ancak prim günü eksik olan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Yeni uygulama Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe girecek ve prim borçlanması yapmak isteyenlerin daha yüksek ödeme yapmasına neden olacak.
PRİM ORANLARI YÜKSELTİLDİ
Yasanın kabul edilmesiyle birlikte, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yer alan prim oranları yeniden düzenlendi. Asgari ücretin 7,5 katı olarak hesaplanan prime esas kazanç üst sınırı, asgari ücretin 9 katına çıkarıldı. Böylece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına yönelik prim oranlarında artış gerçekleşti.
Ayrıca;
- İsteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyenler,
- Tarım ve orman işlerinde süreksiz çalışanlar,
- Kısmi süreli çalışanlar,
- Ev hizmetlerinde çalışanlar ve konut kapıcıları
için uygulanan prim oranlarında da güncellemeye gidildi.
SGK’dan gelir veya aylık alanların kendi sigortalılıkları ya da hak sahipliği nedeniyle oluşan genel sağlık sigortası primleri ve diğer prim borçları, aylıkların yüzde 25’ini aşmayacak şekilde kesinti yoluyla tahsil edilecek. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin detaylar SGK tarafından belirlenecek.
Emekli Sandığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişkin borçlanma işlemlerinde ise kesenek ve kurum karşılıklarının hesaplanmasında yüzde 45 oranı esas alınacak. Bu kapsamda teknik düzenlemeler de yasaya işlendi.
Yeni hükümler 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.
BES’TE DEVLET KATKISI YETKİSİ GENİŞLEDİ
Kanunla birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) de önemli bir değişiklik yapıldı. Mevcut durumda yüzde 30 olarak uygulanan devlet katkısının oranını Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50’ye kadar artırmasına veya sıfıra kadar indirmesine imkân tanıyan madde kabul edildi.




