Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerimizin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Gider Pusulası, e-Bilet, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Sigorta Poliçesi, e-Döviz Alım-Satım Belgesi, e-Dekont uygulamalarını kapsamaktadır.
Söz konusu tebliğ ile e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda olacaklardır.
Tebliğin en geniş anlamda etkisi ise e-Arşiv- Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler üzerinde oluşturacağı zorluktur. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Bu zorunlukla her ticari işletme elektronik eşya donamını tebliğe uygun olarak oluşturmak zorundadır. Bir ticari işletmede asgari olarak internet bağlantısı, bilgisayar ve yazıcı gibi elektronik cihazların bulunması gerekmektedir.
Ayrıca Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenlemek zorunda olacaklardır.
Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 01.01.2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına dâhil olmak zorunda olacaklardır.
E-Fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul alımlarında kâğıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Yukarıda açıklandığı üzere tebliğ kapsamında olan vergi mükellefleri belirlenen limitler çerçevesinde oluşan işlemlerinde kâğıt ortamında fatura düzenlemesi mümkün değildir. E-Defter’e Geçiş Tarihi ise; (Sıra No: 1)’inde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3)
2018 Hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler; 01.01.2020 tarihin den itibaren zorunlu olarak e-defter kapsamına girmiş bulunmaktadır. E-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasına geçiş süresi içinde (e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren), yukarıdaki hükme göre 2018 ve 2019 Hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 Milyon TL’yi geçen mükellefler 01.07.2020 tarihinde zorunlu olarak e- faturaya geçeceği için 01.01.2021 tarihinden itibaren e- Deftere geçmek zorundadır.
Yine e-defter’e geçiş kapsamında, Kamu Gözetimi ve Muhasebe Denetim Standartları Kurumu tarafından 26.05.2018 tarihli ve 30432 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 26.03.2018 tarihli ve 2018/11597 sayılı Bağımsız Denetime Tabi Şirketler 01.01.2020 tarihinden itibaren, e-defter tutmaları zorunluluğu bulunmaktadır.
Son zamanlarda her alanda olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığı, e-dönüşüm kapsamında önemli değişikler yapmaktadır. Teknolojinin sunmuş olduğu kolaylıklar her alanda olduğu gibi mali belgelerin düzenlenmesinde de e-dönüşüm sürecine hızlandırmıştır.
Konunun cezai yaptırımların bulunduğu bilinciyle her işletme e-dönüşüm kapsamında elektronik donanım edinerek, mali danışmalık hizmeti aldığı Mali Müşavirleriyle işletmenin alt yapısını 01.01.2020 tarihine hazırla hale getirmelidir.
Saygılarımla..