Alıcık’tan Bahçeli’ye Alevi başkanlarla ziyareti
Alıcık’tan Bahçeli’ye Alevi başkanlarla ziyareti
İçeriği Görüntüle

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, zeytin ve zeytinyağı sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Aydın’ın zeytinde Türkiye’nin lokomotif illerinden biri olduğunu vurgulayan Bülbül, artan maliyetler ve yanlış fiyat politikalarının üreticiyi çıkmaza sürüklediğini ifade etti.

“ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

Türkiye’nin dünya zeytin üretiminde ilk üç ülke arasında yer almasına rağmen zeytinyağı tüketiminde tarihi bir gerileme yaşandığını belirten Bülbül, mevcut tablonun yanlış tarım politikalarının sonucu olduğunu dile getirdi. TARİŞ’in 2025–2026 sezonu için açıkladığı alım fiyatlarını geri çekmesini eleştiren Bülbül, natürel sızma zeytinyağında yapılan indirimin üreticiyi açıkça zarara zorladığını söyledi. Tunus’tan ithal zeytinyağı iddialarını da kabul edilemez olarak değerlendiren Bülbül, yerli üreticinin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Chpli Bulbulden Zeytin Isyani 624848 A12Eae62E6797Ff86C844453C6C2E1F6

“ZEYTİN ÜRETİCİLERİMİZİN SONUNA KADAR YANINDAYIZ”

CHP’li Bülbül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye, dünya zeytin üretiminde ilk üç ülke arasında yer almasına, memleketim Aydın 25 milyondan fazla zeytin ağacıyla bu ülkenin zeytin kalbi olmasına rağmen; artan maliyetler ve yanlış fiyat politikaları nedeniyle zeytinyağı tüketiminde tarihi bir gerileme yaşanmaktadır. AKP, üreticinin sesine sağır, emeğine kördür. Yağından, zeytininden yararlandığımız bu ürün; traktör, işçilik, ilaçlama, budama ve hasat maliyetleriyle üreticinin elinde kalmaktadır.”

“ÜRETİCİ ZARARA ZORLANIYOR”

TARİŞ’in 2025–2026 sezonu için açıkladığı alım fiyatlarını geri çekmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Bülbül, “0,5 asitte 285 TL olan natürel sızmanın 240 TL’ye düşmesi üreticiyi açıkça zarara zorlamaktadır. Alım fiyatları 45-50 liraya varan oranlarda düşmüştür. Bu durum tarımda plansızlığı göstermektedir. Tunus’tan ithal zeytinyağı iddiaları kabul edilemez. TARİS bu yanlıştan derhal dönmeli, alım fiyatlarını üreticiyi koruyacak şekilde yeniden düzenlemelidir. Zeytin üreticilerimizin emeğinin ve alın terinin sonuna kadar yanındayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ