Son dönemde Aydın’da faaliyet gösteren sigorta acentelerinden ve kredi kullanan vatandaşlardan, banka ve finans kuruluşlarının kredi işlemleri sırasında sigorta poliçelerini kendi anlaşmalı şirketlerinden yaptırmayı zorunlu tuttuğuna dair şikâyetlerin gelmesi üzerine Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Üyesi Murat Çay, AYTO 12. Meslek Komitesi Ayhan Toral ve Aydın Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Mutlu Engin, ortak bir bildiri yayımladı.

“BELİRLİ BİR SİGORTA ŞİRKETİNE YÖNLENDİREMEZ”

Ayto Uyelerinden Tepki Bankalarin Sigorta Dayatmasi Hukuka Aykiridir 640708 E9B0C766F7A2E5B86E20Ec0F8F76F4Fe

Aydın Ticaret Odası Meclis Üyesi Murat Çay, banka ve finans kuruluşlarının sigorta işlemlerinde şart koşamayacağına dikkati çekerek, “Günümüzde kredi kullanan veya finansman hizmeti alan birçok vatandaş, banka ve finans kuruluşlarının sigorta işlemlerini zorunlu tuttuğu düşüncesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Oysa mevzuat açıkça belirtmektedir ki bankalar ve finans kuruluşları müşterilerini belirli bir sigorta şirketine yönlendiremez ve sigorta yaptırmayı kendi bünyeleri üzerinden şart koşamaz.” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİ KARAR VERİR”

Türkiye’de sigortacılık ve bankacılık işlemlerinin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) düzenlemeleri çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Çay, “Bu düzenlemelere göre, bankalar kredi verirken teminat amaçlı sigorta talep edebilir. Ancak sigortanın hangi şirketten ve acenteden yaptırılacağına tüketici karar verir. Banka, “krediyi ancak bizim anlaşmalı sigorta şirketimizden yaptırırsanız veririz” şeklinde bir şart ileri süremez. Dışarıdan yaptırılan poliçeyi kabul etmek zorundadır” görüşlerine yer verdi.

“TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ’NE BAŞVURULABİLİR”

Ayto Uyelerinden Tepki Bankalarin Sigorta Dayatmasi Hukuka Aykiridir 640708 905347E6Bd18F331Eb0Ebba9Be718E7A

Aydın Ticaret Odası 12. Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Toral ise tüketici haklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Sigorta şirketini serbestçe seçme hakkına sahiptir. Dışarıdan yaptırdığı poliçeyi bankaya sunabilir. Banka tarafından zorunlu tutulması halinde şikâyet hakkını kullanabilir. Banka dışarıdan getirilen poliçeyi kabul etmezse tüketici, bankaya yazılı başvuru yapabilir, gerekirse BDDK’ya şikâyette bulunabilir, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir.”

Aydın’daki çay ve kahve zammına Nazilli’den tepki
Aydın’daki çay ve kahve zammına Nazilli’den tepki
İçeriği Görüntüle

“SİGORTAYI KENDİ BELİRLEDİKLERİ ŞİRKETTEN YAPTIRMAYI ZORUNLU TUTAMAZLAR”

Ayto Uyelerinden Tepki Bankalarin Sigorta Dayatmasi Hukuka Aykiridir 640708 Db2290C83C74998496D34230547Bb8Bc (1)

Aydın Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Mutlu Engin ise uygulamada karşılaşılan sorunlara değinerek, “Bazı bankalar süreci uzatma, ek belge talep etme veya poliçe kapsamını yetersiz gösterme gibi yöntemlerle dolaylı baskı oluşturabilmektedir. Ancak poliçe kredi teminat şartlarını karşılıyorsa bankanın bunu reddetme hakkı bulunmamaktadır. Bankalar kredi teminatı olarak sigorta isteyebilir; ancak sigortayı kendi belirledikleri şirketten yaptırmayı zorunlu tutamazlar. Tüketici, dilediği sigorta şirketinden poliçe yaptırma özgürlüğüne sahiptir. Haklarını bilen tüketici, hem daha uygun primlerle sigorta yaptırabilir hem de haksız uygulamaların önüne geçebilir” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: HABER MERKEZİ