Enflasyonun dizginlenmesiyle birlikte 2005 yılından itibaren asgari ücret artışları yılda tek sefere düşürülmüştü ta ki 2022 yılına kadar. Enflasyonun çok yüksek değerlere çıkmasıyla birlikte artık temmuz ayında da asgari ücret artışı gündeme geldi. 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında da asgari ücret artışı yapıldı. Enflasyon dışında genel ve mahalli seçimlerin de olması bir etken olduğu düşünülmektedir.
Geldik 2024 yılına. 2024 Mart yerel seçimlerinden sonra temmuz ayında asgari ücret artışı beklentisi bazı söylentiler ile boşa çıkacak gibi durmaktadır. Yılda yine tek sefer olacağı, temmuz ayında zam olmayacağı dillendirilmeye çoktan başlandı.
Ancak 2022 yılına dönersek, temmuz ayında zam beklentisi oluşmuştu. Resmi söylemler yılda 1 kez olduğunu hatırlatmış ancak temmuz ayında asgari ücrete bir zam gelmişti. Şimdi de benzer söylemler var. Tek fark artık 4 yıl boyunca seçim gözükmemesi. Yılda tek sefer asgari ücret zammı mümkün olabilir mi? Her şey mümkün bence.
Enflasyon düşmediği sürece ya da daha doğru ifade ile kâğıt üstünde değil de vatandaşın hissettiği enflasyon düşmediği taktirde, sabit gelirli vatandaşın alım gücü çok daha fazla tahribata uğrayacaktır.
Enflasyonun yükünü sabit gelirli; işçi, emekçi, memura, emekliye yüklemek adaletsiz olacaktır. Enflasyonun olmadığı, satın alma gücünün yüksek olduğu bir Türkiye hayali ile…