Aydın’da “Mahzen-40” operasyonu! Tefeci ve dolandırıcılar yakalandı Aydın’da “Mahzen-40” operasyonu! Tefeci ve dolandırıcılar yakalandı

ADÜ’nün önceki rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in kendisine yönelik sahte sosyal medya hesapları ve bazı gazeteciler üzerinden karalama kampanyası yapıldığına ilişkin şikayeti üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında ADÜ eski rektörlerinden Cavit Bircan ve kendisine yardım eden gazetecilerin evine operasyon düzenlendi. Operasyonda evlerde bulunan dijital materyaller el konulurken yapılan incelemeler sonucu hazırlanan bilirkişi raporuna göre Cavit Bircan’ın bilgisayarında fişleme ve özel hayatın gizliliğine dair belgelerin depolandığı belirlendi. Hazırlanan iddianamenin ilgili mahkemece kabulünün ardından Cavit Bircan ve kendisine yardım eden gazetecilere hakkında açılan davada karar açıklandı.

CEZA YAĞDI

Mahkeme heyeti tarafından sanık Cavit Bircan eski Rektör Osman Selçuk Aldemir ve öğretim görevlilerine yönelik özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verilerin kaydedilmesi, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçlarından toplam 12 yıl 1 ay hapisle cezalandırıldı. Bircan’ın aldığı cezanın yaklaşık 3 yılı için hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Karar kesinleştiği takdirde aldığı 8 yıl hapis cezası nedeniyle cezaevine girecek olan Bircan’ın akademisyenliğinin de düşeceği ve tüm özlük haklarından mahrum kalacağı öğrenildi. Davanın diğer sanıkları gazeteciler A.E.D’nin "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 2 yıl 13 ay 15 gün, sanık S.S.D’nin de aynı suçtan 2 yıl 1 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verildi.

Editör: Cemre UZUN