Özvar'ın başkanlığında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri" toplantısında konuşan YÖK Başkanı, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri konularında insan kaynağı yetiştirmek amacıyla lisans ve ön lisans seviyesinde program açılmasının önemine vurgu yaptı.

Yapılan açıklamaya göre, YÖK bünyesinde kurulan "Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu" tarafından çeşitli ülkelerdeki üniversitelerin bölüm ve program yapıları incelenerek muhtemel program önerileri hazırlandı. Özvar, bu önerilerin değerlendirilmesi sonucunda 5 lisans ve tamamı yeni olan 12 ön lisans programının açılmasına karar verdiklerini belirtti.

Yok Yeni Program Ve Bolumleri Aciklandi 451691 F3E7D70D3F8961E3C61Dfc891D1718D8

Yapılacak olan yeni lisans programları "Veri Bilimi ve Analitiği" ile "Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi" olarak belirlendi. Bu programlar, farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde açılacak.

Ayrıca, Özvar, lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteleri de açıkladı:

KPSS başvuruları başladı: 2024 KPSS başvuru ücretleri ne kadar? KPSS'YE kim ne kadar ödeyecek? KPSS başvuruları başladı: 2024 KPSS başvuru ücretleri ne kadar? KPSS'YE kim ne kadar ödeyecek?

- Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Atatürk Üniversitesi
- Bursa Teknik Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Gaziantep Üniversitesi
- Harran Üniversitesi
- Karabük Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Kayseri Üniversitesi
- Kocaeli Üniversitesi
- Konya Teknik Üniversitesi
- Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Sakarya Üniversitesi
- Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Trakya Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi

ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Özvar, tamamı yeni açılacak 12 ön lisans programını şöyle anlattı:

"Yapay zeka operatörlüğü, büyük veri analistliği, otonom sistemler teknikerliği, dijital dönüşüm elektroniği, robotik ve yapay zeka, oyun geliştirme ve programlama, bulut bilişim operatörlüğü, imalat yürütme sistemleri, kurumsal bilişim uzmanlığı, insansız araç teknikerliği, ön-yüz yazılım geliştirme, arka-yüz yazılım geliştirme."

"Öğrenciler, başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabilecek"

Özvar, programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek derslerin büyük üniversitelerin öğretim üyelerince çevrim içi ve senkron biçiminde verileceğini açıkladı.

Bu uygulama ile programların açılacağı üniversitelerin öğrencilerinin başka bir üniversitedeki öğretim üyelerinden ders alma imkanı sağlanacak. Öğrenciler, çeşitli üniversitelerden ders alarak farklı uzmanlıklardan faydalanabilecekler.

Özvar, sektör temsilcilerinin de bu programlara katkı sağlayacağını belirterek, açılacak yeni programlardan azami fayda elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, programların kalite güvencesinin sağlanmasının en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurguladı. Bilişim ve yapay zeka alanında uzman öğretim üyeleri ile sektör temsilcilerinin katkılarının, yeni programların müfredatlarının kalitesini artıracağına inandığını dile getirdi.

Yok Yeni Program Ve Bolumleri Aciklandi 451691 E98Dfeda7E26Cbbf91De05Dae5383B0C

"Ortak müfredatı belirlemiş olduk"

Erol Özvar, tüm bu programların hangi üniversitede açılmasına ilişkin karar verirken pek çok hususu göz önünde bulundurduklarını belirterek, önce bünyesinde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi lisans programları ile bilgisayar programcılığı, web tasarımı ve kodlama gibi ön lisans programları olan üniversiteleri belirlediklerini bildirdi.

Çalışma grubu marifetiyle açılmasına karar verilen 12 ön lisans programındaki derslerin belirlendiğini ifade eden Özvar, "Böylece ortak müfredatı belirlemiş olduk. Lisans bölümlerinin zaten bir kısmı hali hazırda mevcut olduğu için bir müfredatları var. Böyle de olsa lisans bölümleri için de ortak olarak ders listesinin belirlenmesini ve ortak müfredatın takip edilmesini arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: Cemre UZUN