Vücudu uzun, yılan şeklinde, kaygan ve ortalama boyu 60-70 santimetre olan Avrupa Yılan balıkları acı veya tatlı su göllerinde, dere ve çaylarda bulunuyor. Acı veya tatlı sularda üreyemeyen ve üremek için 7 bin kilometre yol kat ederek Sargosso denizine giden yılan balıkları burada yumurtladıktan sonra ergin yılan balıkları ölüyor. Yavruları ise Akdeniz sularına girerek, Büyük Menderes Nehri vasıtasıyla Bafa Gölü’ne geliyor. 
IUCN tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’ye göre kritik olarak tehdit altında olan türler arasında yer alan yılan balığının Türkiye’de yüzde 24 oranla en fazla Aydın’da bulunan Bafa ve Azap Gölleri ve Büyük Menderes Deltası’nda görülüyor.  1984-1985 yıllarında yaklaşık 60 ton avlanan yılan balığı, 1990’lı yıllarda 2-6 ton olacak şeklinde düşmüş ve göç rotası üzerindeki engeller nedeniyle daha da düştü. 

Avrupa Yilan Baligi Tehdit Altinda 474943 646Cb703832C5C8Ee27C1Daaf842795E
SEFERBERLİK BAŞLATILDI 
Yılan balığının göç yollarındaki tehditlerin ortadan kaldırılması için tüm kurumların birlikte olduğu ve katkı yaptığı çalıştay yapılması gündeme gelmişti.  Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Yüce’nin başkanlığında yapılan, Mahalli Sulak Alan Komisyonunun Aralık ayı toplantısında, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) Habitatının ve Göçünün İyileştirilmesine yönelik bir çalıştay yapılması ve bir çalışma grubu oluşturulması kararı alınmıştı. 

Avrupa Yilan Baligi Tehdit Altinda 474943 38F96C5Ac4C41777C09965B4147A9E60
PAYDAŞLAR BİR ARAYA GELDİ 
Karar gereği Aydın’da yapılan çalıştaya; Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İkilim Değişikliği İl Müdürlüğü, Söke Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Yeşilköy Muhtarlığı, Söke Sulama Birliği, Azap Gölü ve Bafa Suürünleri Kooperatifleri, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve EKODOSD katıldı.
Çalıştayın salon toplantısında; WWF-Türkiye’nin bilim danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek tarafından, Avrupa Yılan Balığının küresel ve bölgesel önemi üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enerji Yönetim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ozan Deniz tarafından, Söke Ovasının hidrolojik durum analiziyle ilgili bir sunum yapıldı. Yapılan sunumlardan sonra, paydaşlarla değerlendirme ve tartışmalar yapıldı.

Avrupa Yilan Baligi Tehdit Altinda 474943 C72A3Df0824586132F2Ee7Dbc3A4E696
SAHADA İNCELEME 
İkinci gün yapılan arazi çalışmalarında; Göç rotası üzerindeki sorunların yerinde görülmesi için Büyük Menderes Taşköprü, Serçin balıkçı barınağı, Serçin Prizi, Sakızburnu regülatörü, Sakızburnu Dalyan kanalı, Şişme Savak ve Büyük Menderes Deltası’ndaki menderes kapatmada incelemelerde bulunuldu. Nesli tehlike altında bulunan Avrupa Yılan Balığının göç yollarının iyileştirilmesi ve göç engellerinin ortadan kaldırılmasına yönelik değerlendirmeler tartışıldı. Tüm kurumlar ve kuruluşlarla birlikte ikinci bir çalıştay Eylül ayında yapılacak.

Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti

Avrupa Yilan Baligi Tehdit Altinda 474943 Aaef596D92Ec36B1Fbfae521Eceefad8

Kaynak: HABER MERKEZİ