Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla TÜVTÜRK'ün araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yapıldı. Artık araç sahiplerinin düzenli olarak yaptırmak zorunda olduğu muayenelerde yeni kurallar geçerli olacak.

Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesi sırasında lastik kontrolleri yapılmayacak. Önceden lastik kontrolü de muayenenin bir parçasıydı ve standartlara uymayan lastikler, araçların muayeneden geçememesine sebep oluyordu.

Traffic 2 2

TÜVTÜRK konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Seyir halindeyken lastiğin patlaması, aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir ve kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç muayenelerinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler mutlaka gözle ve elle kontrol edilmektedir.

Bu kontroller sayesinde, lastiklerdeki görünmeyen hasarlar, özellikle lastiklerin iç yüzeylerinde olup araç kullanıcısının fark edemeyeceği zararlar tespit edilmektedir. Eğer bu tür bir hasar tespit edilirse, aracın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gereklidir. Muayene sırasında bu kurala uyulmadığı tespit edilirse, 'Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış' kusuru kaydedilir.

37240 3 2

Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desenlerde (farklı markaların ürettiği) lastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastiklerin performansını olumsuz etkilediğini belirtmektedir." ifadelerine yer verdi.

TÜVTÜRK Araç Muayene Kusur Listesi

Dönüş yönü işaretli (Rotation) asimetrik lastiklerde, lastiğin belirli bir yönde takılması gereklidir. Bu lastiklerde, dönme yönü genellikle ok şeklinde bir işaretle gösterilir. Bazı lastikler ise araca takılma yönünü "inside" (iç) ve "outside" (dış) şeklinde belirtir.

"Outside" işaretlemesi lastiğin aracın dış kısmında, "inside" işaretlemesi ise aracın iç kısmında yer almalıdır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak değerlendirilir.

Yük indeksi, bir lastiğin hız sembolüyle belirtilen en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü ifade eder. Hız sembolü ise lastiğin bu yükle yapabileceği en yüksek hızı gösterir.

Eea212Da66C70613Af14870E5Eeab4F87839A72E 1

Araç Muayenesinde Yeni Düzenleme

Araç muayenesine girmek isteyen kişiler, artık yaz lastiği ve kış lastiği denetiminden muaf tutulacak. Yeni düzenlemeye göre, muayene sırasında arabanın lastiklerinin kış lastiği mi yoksa yaz lastiği mi olduğu kontrol edilmeyecek.

Bu değişiklikle, araç sahiplerinin muayeneye gitmeden önce lastik değişikliği yapma zorunluluğu ortadan kaldırılarak, araçların muayeneden geçişi daha kolay hale getirildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ