Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, milyonlarca emeklinin geçim sıkıntısı yaşamasına neden oluyor. Emekli maaşlarında beklenen artışın yapılmaması, iktidarı emeklilik sistemini düzeltmek için alternatif yollar aramaya yöneltti. Bu kapsamda, kamuoyunda da tartışılan TES ile ilgili detaylar netleşti.
Tüm Maaşlardan Kesinti Yapılacak
Halihazırda uygulanan Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) sisteminde, birçok çalışan otomatik katılım ile emeklilik sistemine dahil edilmekte ve maaşlarından %3 oranında kesinti yapılmakta. Ancak bu sistemin zorunlu olmaması, geçim sıkıntısı yaşayan birçok çalışanın sistemden ayrılmasına neden oluyor. 2025 yılı itibarıyla devreye alınacak TES, BES ile benzer özellikler taşısa da, bu sistemden çıkışlara izin verilmeyecek. Tüm çalışanların ve işverenlerin katılımının zorunlu tutulacağı TES ile işçi, esnaf ve memurların maaşlarından en az %3 oranında kesinti yapılması planlanıyor.
İkinci Emekli Maaşı Olarak Hesaplanacak
TES, mevcut emeklilik sistemi olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan tamamen ayrı olarak yürütülecek. Emekliler, SGK'dan aylıklarını almaya devam edecek, TES'te biriktirdikleri ise tamamlayıcı bir ödeme olarak kendilerine sunulacak.
Emeklilik İçin Kaç Yıl Beklenecek?
Yeni TES sisteminde üçlü bir yapı olacak. Kişi brüt maaşının en az %3'ünü öderken, işveren de aynı oranda katkı yapacak. Ödenen prim miktarının %30'u kadar devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik şartları ise en az 10 yıl ve 56 yaş olarak belirlenmiş durumda. Sistemde 10 yıl çalışan ve 56 yaşına gelen kişiler emekli olabilecek. Orta Vadeli Program'da yer alan sistemin 2025 yılı itibarıyla resmen başlaması bekleniyor.