Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı yenilikle birlikte, karnelerde akademik başarıya ek olarak sosyal etkinliklere katılım durumları da yer alacak.

YENİ TASARIM YOLDA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin başarı durumunu gösteren karnelerle ilgili yeni bir adım attı. Geleneksel tasarıma sahip dönem sonu karnelerinde artık sadece ders notları bulunmayacak. Yeni tasarımıyla karnelerde öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları da belirtilecek ve değerlendirilecek.

SOSYAL ETKİNLİKLER 5’E AYRILACAK

Karnelerde yer alacak olan sosyal etkinlikler, bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ve toplum hizmeti olmak üzere 5 ana başlık altında sunulacak.

Öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları ise katılım, ürün ortaya koyma, performans gösterme ve derece alma olmak üzere 4 ana düzeyde derecelendirilecek.

Sosyal etkinliklerin derecelendirilmesi, etkinliklerin yapıldığı yerlere göre farklılık gösterecek. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre okul içi, okullar arası, ilçe geneli, il geneli, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde değerlendirmeler yapılacak.

Karneler

ÖNDEN TESPİT EDİLEBİLECEK

Bakanlık tarafından sunulan yeni düzenlemenin detaylarına göre, öğrenciler karnelerini aldıklarında artık sadece ders notlarını değil, aynı zamanda sosyal etkinliklere katılım durumlarını da görebilecekler.

Bu yeni düzenleme sayesinde öğrencilerin sosyal etkinliklere katılımlarının görünür olması, yeteneklerinin keşfedilmesi ve ilgilerinin belirlenmesi açısından önemli bir adım olacak.

Öğrencilerin e-Okul sistemlerine işlenecek olan bu veriler, ilerleyen dönemde bir üst eğitim kurumuna yerleşmelerinde öncü detaylar olarak öne çıkacak ve öğrencilere rehberlik hizmeti için kaynaklık edecek.

Okulda tepki çeken şarkı Okulda tepki çeken şarkı

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, okul yönetimi ve öğretmenler, eğitim gören bir öğrencinin spora ya da sanata olan ilgisini daha kolay bir şekilde tespit edebilecek ve ilgi ve becerilerini sistematik olarak takip edebilecekler.

Karne 2

E-OKUL SİSTEMİNE 3 KATEGORİDE İŞLENECEK

Öğrencilerin sosyal etkinlik katılımları e-Okul sisteminde resmi kayıtlara geçecek. Bu çerçevede, öğrencilerin sosyal etkinlikleri sisteme "okul etkinlikleri", "merkezi etkinlikler" ve "okul dışı bireysel etkinlikler" olmak üzere üç kategori halinde giriş yapılacak.

"Okul etkinlikleri", en az bir danışman öğretmen rehberliğinde oluşturulan öğrenci kulüplerinde gerçekleştirilen faaliyetleri içerecek. Bu kategori, öğrenci kulüplerince planlanan etkinlikler ile toplum hizmeti çalışmalarını kapsayacak.

"Merkezi etkinlikler", Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı tarafından düzenlenen projeler ve iş birliklerinin izne bağlı etkinliklerinden oluşacak. Bu etkinlikler, öğrencilerin modüllerine işlenecek.

"Okul dışı bireysel etkinlikler" ise öğrencinin velisinin bilgisi dahilinde MEB tarafından uygun görülen kuruluşlarda gerçekleştirilen etkinlikleri içerecek. Bu kategoride yer alacak etkinlikler, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Aile ve Sosyal Politikalar ile Kültür ve Turizm bakanlıklarına bağlı kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, belediyeler ve diğer resmi kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinlikler olacak.

Karne2

MEB KILAVUZ PAYLAŞTI

Sosyal etkinlik modülünün anlaşılabilmesi ve daha sağlıklı şekilde yapılabilmesi için MEB tarafından bir kılavuz yayınlandı. Kılavuz içinde sosyal etkinlikler ve kategorileriyle sosyal etkinlik türleri ayrıntılı olarak görülüyor. Ayrıca etkinliklerin e-Okul sistemine veri girişlerinin nasıl yapılacağı da örnekleriyle kılavuzda yer alıyor. Kılavuza, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün internet sayfasından ulaşılabilecek.
 

Muhabir: Haber Merkezi