Biz gazeteciler halka günlük haberler vermenin yanı sıra görevde bulunduğumuz yılların önemli olaylarının da canlı şahitleriyiz.
***
Gündemler çok hızlı değişse de bazı gerçekleri ara sıra hatırlatmayı ve yeni nesile anlatmayı bir görev olarak görüyorum.
***
Mesleki geçmişimin son 21 yılını Aydın'da geçirdim. Hızlıca özetlersek 2002'den itibaren AK Parti iktidarının bürokratları ve milletvekilleri şehrin yönetiminde söz sahibiydi.
***
Kimilerine göre sağcı kimilerine göre de solcu bir şehir olduğu iddia edilen Aydın'da bu süre içerisinde çoğunlukla CHP'li belediye başkanları şehri yönetti diyebilirim.
***
Aydın siyasetinin son yirmi yılına damga vuran isimlerin başında şimdiki Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu geliyor.
***
Siyasette başarıyı getiren pek çok faktör var. Doğru zamanda doğru yerde olmak, şanslı olmak, parti, örgüt… Ama en önemlisi çalışkan olmak. Ve en az sizin kadar çalışkan bir ekibe sahip olmak.
***
İşte bu özellikleri bir noktada toplayabilirseniz başarı da geliyor.
***
19 yıl öncesine gidersek. 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde Aydın'ın 8 milletvekilliğinden dördü CHP'nin (Mesut Özakcan, Mehmet Semerci, Mehmet Boztaş ve Özlem Çerçioğlu) diğer dördü de AK Parti'den (Atilla Koç, Ahmet Rıza Acar, Ahmet Ertürk ve Semiha Öyüş) seçilmişti.
***
2002'de Türkiye'de DYP'nin ve MHP'nin barajı aşamaması ve DYP'nin Aydın'da muhtemelen 2-3 vekil çıkaramaması Aydın'da 1. Parti CHP ve 3. Parti AK Parti'ye yaradı. İşte burada siyasette şans faktörü devreye girdi ve Ahmet Ertük, Semiha Öyüş ve Özlem Çerçioğlu'na vekillik kapısı açılmış oldu.
***
Özlem Çerçioğlu ile o dönemde tanıştım. Meclis çalışmalarının yanı sıra Aydın gündemi ile ilgili de çalışmaları ve diğer milletvekillerine oranla daha genç ve daha dinamik oluşu sayesinde kısa zamanda Aydın gündeminde yer almayı başardı.
Milletvekili olduğu dönemde Aydınlı gazetecilerin en kolay ulaşabildiği ve görüş alabildiği siyasetçilerden birisiydi.
***
Bana göre Çerçioğlu'nun asıl siyasi başarısı 2002-2007 arasında göstermiş olduğu çalışmalarla geldi. Kısa zamanda CHP'nin köklü delege yapısı içinde var olmayı başardı. Bilhassa genç partililerden aldığı destekle 2007 seçimleri öncesinde yapılan önseçimde Fatih Atay'ın ardından ikinci sıraya yerleşmesi büyük bir olaydı.
***
Hatırlatmakta fayda var. 2007 önseçimlerinde CHP'nin Aydın'da yaklaşık 35 aday adayı vardı. Özlem Çerçioğlu ve Fatih Atay ilk iki de yer alarak vekil seçildiler. Tahir Yaman 3., Şu an milletvekili olan Hüseyin Yıldız 4., o dönem vekil olan Mehmet Semerci 5., İl Başkanlığından ayrılarak önseçime giren eski genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan 6., eski Baro Başkanı Sümer Germen 7., ve mevcut milletvekili Mesut Özakcan 8. Olmuştu. Yine mevcut vekil Mehmet Boztaş ilk sekize bile girememişti.
***
2007 seçim sonuçları Özlem Çerçioğlu için başarı partisi CHP için başarısızlıktı. Bir önceki seçimde Aydın'da en çok oyu alan parti Ak Parti ve MHP'nin ardında 3.lüğe gerilemişti.
***
İki genel seçim arasında yapılan 2004 yerel seçimlerinde ise Germencik, Köşk ve Nazilli'yi DYP, Aydın Belediyesi, Buharkent, Karacasu, Yenipazar, Karpuzlu ve Kuşadası'nı AK Parti kazanmıştı. O dönem CHP Didim, Söke, İncirliova, Çine ve Bozdoğan Belediyelerini kazanmıştı.
***
İlk bölümünde Özlem Çerçioğlu'nun siyasi yaşamında milletvekili olduğu dönemi (2002-2009) inceledik.
***
Geçen yaklaşık 20 yılda Çerçioğlu'nun gerek kendi partisinden gerekse diğer partilerden kimse kalmamış desek yeridir. Örneğin 2002-2009 arası Özlem Çerçioğlu ile siyaset yapanlar; Atilla Koç, Ahmet Ertürk, Ahmet Rıza Acar, Semiha Öyüş, Mesut Özakcan, Mehmet Semerci, Mehmet Boztaş, Ertuğrul Kumcuoğlu, Ali Uzunırmak, Recep Taner, Fatih Atay…
Kimi seçilemedi bıraktı. Kimisini partisi aday yapmadı bıraktı. Birçoğunun aktif siyaset hayatları bitti.
***
Oysa ki 2009'dan sonra bambaşka bir siyaset anlayışı Aydın'a hakim olacaktı.
***
(Haftaya görüşürüz)