İlk belediye başkanı seçildiği günden beri 177 dönümlük alanın beton yığını yapılmasının önüne geçmek için yoğun çaba sarf eden Özlem Çerçioğlu, Aydın Tekstil alanındaki birinci etap çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Başkan Çerçioğlu, geçen hafta kendisiyle sohbetimizde “Size Aydın Tekstil alanını gezdirelim” deyince gollük pasımızı almış olduk. Aydın Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Ufuk Özmen ve Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Onur Arazsu, SES Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Akgül, Yazı İşleri Müdürleri Ümit Özmen ve Durmuş Ali Kılınç ve bana Aydın Tekstil alanını gezdirip detaylı bilgi verdiler. 7 yıl süren mahkemenin ardından 100 milyon TL bedelle Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan Aydın Tekstil Alanı için 2016 yılında Anıtlar Kurulu’na sunulan proje 2018 yılında onaylandı. Şehrin ortasında kalan son yeşil alan olan 177 dönümlük alan için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, alanın yeşil alan olarak kalması için yoğun mücadele verdi. Birçok AVM ve inşaat projesini geri çeviren Özlem Çerçioğlu, alanın nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ise kurduğu sandık ile belirledi. Aydın halkın kullandığı oylarla yeşil alan olarak değerlendirilmesi kararlaştırılan tekstil alanının düzenlenmesi için ilk kazma 2019 yılında vurulmuştu. İçerisindeki yapıların ve ağaçların koruma altında olduğu alanda çalışmalar bürokrasi dolayısıyla yavaş ilerlerken, ilk etap çalışmalarında sona yaklaşıldı. Tekstil alanındaki ilk etap çalışmaların tamamlanmasıyla bir kısmı bu yaz Aydınlıların hizmetine girecek. 177 dönüm alanın etrafı bin 600 metreküp taş duvar ile çevrildi. Koruma altında bulunmayan sonunda yapılan binalar ise yıkıldı. Lastik tekerlekli tramvay yolu, bisiklet yolları, koşu yolları, oyun alanları ilk etap çalışmaları kapsamında faaliyete geçecek.

YAĞMUR SULARI DEPOLANACAK

Alanda devam eden havuz, tuvaletler ve yol çalışmaları ise önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Alan içerisinde yapılan akıllı sistem düzenlemesi ile tasarruf sağlanacak. Projede her geçen gün kuraklığın baş gösterdiği bölgemiz için su tasarrufuna büyük önem veriliyor. Yağmur suları için farklı depolama alanları oluşturulurken, 177 dönüm alan içindeki ağaçların ve yeşil alanların sulaması depolanan yağmur sularıyla yapılacak. Bunun için özel depolar oluşturulmuş durumda. Binaların içerisindeki yangın otomatlarından akacak su da depolanmış yağmur sularından kullanılacak.

VATANDAŞ NE İSTERSE O YAPILACAK

Rengarenk yürüyüş yolları ve yeni oyun grupları ise Aydınlılara hizmet vermeyi bekliyor. Bol oksijenli çam ağaçlarıyla kaplı alanda yürüyüş yapmak isteyenler, bisiklet binmek isteyenler ve kuş sesleri arasında doğayı dinlemek isteyen Aydınlıların buluşma adresi konumunda olması beklenen alan bu yaz Aydınlıların hizmetinde olacak. Aydınlıların talepleri doğrultusunda alanda yeni düzenlemeler de yapılacak. Vatandaş neyi isterse Aydın Tekstil alanında bulabilecek. Projenin ilk etap çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Ufuk Özmen, projenin gelecek bölümler için, ‘Halk isteyecek, Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız’ dedi. Aydın Tekstil alanının bir yaşam alanı olacağını yineleyen Özmen, 177 dönümlük alanda birinci etap çalışmasının tamamlanmasının ardından iki ayrı etap daha çalışma yürütüleceğini kaydetti. Fabrika binalarının aynen korunacağını ve bu binaların fuar alanı olarak kullanılacağına dikkat çeken Ufuk Özmen, yıllardır Aydın’ın çözülemeyen fuar alanı sorununun da bu sayede çözüme kavuşacağını ifade etti. Anıtlar Kurulu tarafından projesi onaylanarak çalışmaların devam ettiği 177 dönümlük alanda yapılan düzenlemeler ile bulutlara uzanan çam ağaçları arasında vatandaşların spor yapabilecekleri alanlar oluşturulacak. Vatandaşlara aileleriyle birlikte yemyeşil bir alanda piknik yapabilecekleri alanlar sunulacak. Lastik tekerlekli tramvaylar, bisiklet yolları, kafelerin yer alacağı tekstil arazisinde her yaşa uygun eğlence alanları olacak. Mevcut fabrika binaları korunarak Aydın yıllardır hayalini kurduğu fuar alanına kavuşacak. Aynı fuar alanı içerisinde köylü kadınlara yer tahsis edilerek ürünlerini satmalarına imkan tanınacak. Çağımızın ihtiyaçları düşünülerek eskiye sadık kalınmış nadide bir eser Aydınlının yeni cazibe merkezi haline gelecek. Emeği geçenleri kutluyorum. Önümüzdeki günlerde Kuşadası ve yine Efeler’de Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin iki önemli projesini daha haber yapıp sizlerle paylaşacağız. Sağlıcakla kalın…