En son önceki gün Sultanhisar ilçesinde yaşayan kadınların bir araya gelerek kurduğu Efeler Diyarı Kadın Girişimi, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleri ile ürün yelpazesini geliştirdi ve tesisleşme yolunda önemli bir adım attı.
Aydın Büyükşehir Belediyesi kurulduğundan beri “kadın” başkan tarafından yönetilmenin önemini bir kez daha gördük. Aydınlı kadınlara kooperatifleşme, bir birlik altında toplama, üretme ve ürettiğini satma konusunda desteklerini esirgemeyen Başkan Özlem Çerçioğlu, Aydın’da kırsalın kalkınmasındaki en büyük rolü üstlendi.
Bildiğim kadarıyla şu ana kadar Koçarlı Yeniköy’de bir araya gelen kadınlar tekstil fabrikası gibi çalışıyor. Çine Mutaflar’da çiçek üreten kadınlar birçok belediyeye çiçek satıyor. Yenipazar’da erişte ve gıda malzemeleri üreten kadınlar ve şimdi de Sultanhisar’da bir araya gelip kooperatifleşen kadınlar da üretmeye başlıyor.
Bunun yanı sıra Çakırbeyli başta olmak üzere Selatin ve Kavaklı’da köy pazarlarında tezgâh açan yüzlerce Aydınlı kadın ürettiklerini satarak hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de çocuklarını okutuyor.
Bir belediye başkanı dünyanın en temiz şehrini, en güzel parklarını kurabilir. Barajlar, yollar bile yapabilir. Ama insanlara dokunamadan yaptıkları icraattan öte geçemez. Bu sebeple Aydınlı kadınlara ekonomik anlamda özgüven kazandırmak çok önemli.
Biliyoruz ve görüyoruz ki Aydın’da üreten kadınlara her türlü desteği veren bir başkanları var. Ürettiklerini satabilecekleri Ege Et gibi bir kurum ve köy pazarları var. “Kadın Dostu” sıfatını sözde değil gerçeğe dönüştüren bir sistem var. Özellikle Aydın’ın kırsalında yaşayan kadınlar artık geleceğe güvenle bakıyor. Ürettikleri takdirde kazanacaklarına ve destekleneceklerini inanıyorlar.
Ülkemizin pandeminin de etkisiyle ekonomik anlamda kötü günler geçirdiği şu günlerde bu tür girişimlerle kadınlarımıza sahip çıkılması ve para kazanmalarını sağlayan, emeği geçen, destek olan herkesten Allah razı olsun…